Насловна Саопштења Свети Ђорђе убија аждају исма Подршке) Беседе Епископ Манастир

Писма читалаца

Како упропастити Цркву:
поуке Патријарха, јерархије и канадског свешенства (1. део)

 

Владика Георгије не ствара раскол. Неред у Канадској епархији последица је безаконог и нецрквеног понашања јерархије и свештенства.

Чуле су се бројне Патријархове претње и упозорења Владики Георгију – да Владика ствара проблеме у епархији и да због тога треба да буде рашчињен и присиљен да напусти Канаду. Тачно је да постоји озбиљна криза вере међу многим дугогодишњим члановима и парохијанима српских цркава у Канади. Али није тачно да је Владика Георгије узрок томе. Узрок лежи у понашању црквене јерархије и локалног свештенства који су се према Владики и члановима Савета епархије односили, у већини случајева, на бруталан, пристрасан, нецрквен и безакон начин. Такво нефер понашање дубоко је револтирало верни српски народ у Канади.

Владика Георгије је дуго година делио хлеб и муку са верницима у Канади. Много тога је створио заједно са њима. И зато тај народ не прихвата начин на који су се у свему овоме понашали јерархија и свештенство. Није Владикина  кривица што је већина верног народа у Канади искрена и истинољубива, што су људи разочарани понашањем црквених великодостојника и свештеника.

Рад синодске комисије

Према Статуту Канадске епархије – члан 17.1 (4) – а и према Уставу СПЦ, Свети архијерејски синод „води надзор над радом архијереја Епархије Канадске“. Свети синод, дакле, има овлашћење и дужност да надзире. Синод је формирао Комисију наводно да би она истражила извесне приговоре који су се односили на стање у епархији и о томе известила Синод. Ови приговори никада нису дати на увид Владики Георгију. Спроводећи овлашћење Синода да врши надзор над радом епископа, Комисија је морала да се у свом раду руководи одређеним правилима и да испуни обавезе које укључују:

 

Комисија није испоштовала ниједну од наведених обавеза. Уместо фер процедуре и отвореног поступка, добили смо препознатљиву слику режираног политичког процеса. Јер Комисија је, уместо реченог, учинила следеће:

 

Одлука Светог синода

Синод је имао прилику да исправи незаконит начин рада своје Kомисије и да обезбеди фер и непристрасан процес. Синод то није учинио. Уместо тога, Синод је прихватио кршење и црквених и законских принципа као основу свог деловања и приграбио овлашћење које му не  даје ни Статут епархије нити Устав СПЦ.

 

А. Павићевић

(У следећем наставку: Деловање Патријарха Иринеја у периоду између одлуке Синода и заседања Светог архијерејског сабора)

Повратак на главну страну