Насловна Саопштења Писма Подршке Беседе Епископ Манастир

ПРОТА ТОМИЋ ПРИЗНАО ДА ЈЕ САМОВОЉНО КРШИО КАНОНЕ

Након парастоса који је одржао на манастирском гробљу у Милтону, у суботу, 9. маја, протојереј-ставрофор Василије Томић признао је да је на своју руку забранио свештеницима Епархије канадске да на богослужењима спомињу надлежног Епископа канадског Г. Георгија.

Никакав налог о томе прота Томић није добио од Његове Светости Патријарха српског Г. Иринеја, који га је пре десет дана поставио за архијерејског заменика.
Како незванично сазнајемо, помоћ проти Томићу у формулисању неканонског начина спомињања надлежног архијереја које је наметнуо свештеницима, пружио је парох први торонтски протојереј-ставрофор Милутин Вељко.

Овом директивом проте Томића, за коју неки свештеници тврде да је спроведена под претњом рашчињења (поново у име Патријарха), свештенослужитељи у Епархији канадској натерани су да прекрше неколико канона Православне цркве.

ПРАВИЛА СВЕТОГ КОНСТАНТИНОПОЉСКОГ (ДВОКРАТНОГ) САБОРА

Одлука је изазвала и негодовање бројних верника.

Део свештенства Епархије није желео да крши каноне и прихвати налог проте Томића, тако да се у неким црквама Епархије и даље спомиње Епископ канадски Георгије, како налажу канони.

Владика Георгије спомињан је у својству Епископа канадског на свим богослужењима у Србији и Републици Српској на којима је учествовао последњих недеља. Тако је било и на богослужењима са Владиком Јованом у Епархији шумадијској, у суботу, 9. маја, и недељу, 10. маја. Епископ шумадијски Г. Јован је у саставу Светог архијерејског синода  који је изрекао спорну меру привременог разрешења Владике Георгија 20. априла.

И. П.

Повратак на главну страну