Насловна Саопштења Свети Ђорђе убија аждају исма Подршке) Беседе Епископ Манастир

Писма посетилаца

ЈЕДНО ДРУГАЧИЈЕ ВИЂЕЊЕ

Послушао сам ексклузивни интервју који је патријарх србски Иринеј недавно дао радио станици “Глас Србије”, одговарајући на питања водитеља о стању у Епархији  канадској, и о свом односу  са  владиком Георгијем.  Слушајући  патријарха, неупућени слушалац ће свакако  стећи утисак како је владика Георгије једини и највећи кривац за све проблеме који данас потресају Епархију канадску, да је некооперативан, и како не жели да изврши примопредају епархије. А он, патријарх је ето био и остао његов пријатељ, “све до данас”, како рече, савјетујући му благо и очински да се држи устава, црквених прописа и канона, и да не прави даље проблеме. Не знам шта је патријарх мислио под оним “све до данас”, али већ у слиједећој реченици говори о разним причама које наводно у народу круже о непочинствима владике Георгија, и како, ето, хтио не хтио, и он сад мора да повјерује у то. 

Уз све дужно поштовање према високој функцији коју обвља патријарх Иринеј, хтио бих овдје изнијети једно савим другачије виђење свег овог безаконовања које ломи, и на крају ће, сви су изгледи, и да сломи Епархију канадску, са свим тужним и тешким посљедицама које ће из тог произићи. Нема сумње да  ће за све то опет бити оптужен владика Георгије.

Чињенице су, међутим, веома тврдоглава ствар, а ево само неких од њих:

•         Прије доласка комисије Синода  у Канаду у марту ове године, Епархија канадска је била узорна епархија у цијелој Србској цркви. Без имало сумње она би и данас била таквом, да издаја и безакоње које је услиједило нису узели маха. 
 
Епархију је владика Георгије са својим вјерним народом градио из темеља од кад је дошао на њен трон прије 31 годину. У нормалним околностима, сама та чињеница била би довољна да му се ода дужно поштовање и заслужено признање цркве.  Умјесто тога, као по команди, би извргнут бјесомучној хајци, линчу и клеветама сваке врсте. Од кога то би издан и зашто? Зар не од својих најближих сарадника и пријатеља, од оних за које је толико много учинио и којима је толико много помогао? Од оних који су се заклели живим Богом да ће свом архијереју бити послушни и вјерни као самом Христу? Злоба њихова и незахвалност потресају небо и земљу. И шта су они добили за узврат? Не знам са сигурношћу са чим су награђени, и о том да ли јесу или нису примили Јудине сребрењаке, и ако јесу, колико и од кога. Није ми познато и у то не бих улазио. Оставимо то правди Божијој да обрачун сведе и плате да у своје вријеме. Али једно чврсто вјерујем – а то је да су им душе потамниле, као чађу да су покривене. Можда то још и не примјећују, опијени тренутном влашћу и тапшањем по раменима. Да им се вољом Божијом, само на кратко отвори духовни вид, спознали би у тренутку да су као грана зелена одсјечена од дрвета, која ће за дан, два да се сасуши и у пећ баци.  А њима сад и само присуство владике смета. Подсјећа их на њихов гријех издаје. И то им душу притиска и мучи. А мука ће им бити сваким даном већа. Учиниће зато све  да га се некако ријеше, да му се трајно забрани служити,  да се рашчини, да се избаци из куће у којој станује, да га се истјера из Канаде, да га нема... О, како би им срца била пуна.

А са ким се наш патријарх окружио за све ово вријеме које је провео у Епархији канадској као њен администратор?  Авај, са тим и таквим које горе поменусмо. Погледајте само слике из свих градова које је походио. Свугдје исти ликови. Имам утисак да је свјатјејшиј патријарх поистоветио издајнике и безаконике, од којих добија “поуздане информације” о владики Георгију, са народом, па по њиховим дошаптавањима формира своје мишљење и доноси одлуке.. Нису они народ, Ваша Светости, нити га могу водити нити представљати.

 А колико могу бити мудре и далековиде одлуке тако формиране – процијените сами. Ево неких од њих – Не жели да га владика Георгије дочека на аеродрому приликом његовог доласка у Канаду; Ненајављено долази са аеродроме на капију манастира; Не служи са владиком ни једну свету литургију; Најприје му дозвољава, потом забрањује да служи у храмовима Канаде, укључујући и манастир. У образложењу своје одлуке каже да је владика Георгије у недјељу преподобног Јустина Ћелијског, провалио у конак манастира, одвукао народ са собом и служио у капели. И још да је дан прије тога, у суботу, истјерао из манастирске цркве  игумана и једног свештеника, који су се спремали да служе. Био сам присутан на обје те службе и знам да је стварност била другачија. У суботу су игуман и свештеник сами изишли из олтара, јер нису хтјели да служе са владиком. Нитко их није истјерао, сами су изишли. А шта се тиче недјеље – мимо сваког реда и устаљене дугогодишње праксе, гдје је света литургија почињала у 10 сати, а ваљда да би се напакостило владици, игуман је почео службу око 8:30 сати, са свега пар људи присутних. У редовно вријеме, прије 10 сати, окупило се у манастиру мноштво народа, али се служба у цркви већ приводила крају. Како се много њих спремило  за свето причешће, владика је замољен да службу обави у капели конака,  шта је он и урадио. Никаквих обијања брава и провала није било. Причестило се преко 50 вјерника. Па зар то не би требало бити владики на похвалу, а не за казну и забрану служења?
 
•          Готово све шта се чинило у вези са уклањањем владике Георгија са трона Епархије канадске, било је чисто безакоње. Почевши од завјере и издаје свештенства, недостављања оптужнице владики, кршења канона у Сабору, процедуралних грешака и пропуста при гласању итд. Уосталом, откуд уопште гласање и прегласавање у Сабору? Гдје ли је само нестала саборност која је красила нашу цркву вјековима? А кад нема саборности, лако је уклонити сваког архијереја којег се сматра неподобним или непослушним.  Потребна већина за надгласавање се увијек некако обезбиједи.
 
•         Па зар по канонима, прописима и уставу цркве, епископ не остаје доживотно на трону своје епархије? Зар њихов однос није симболично приказан односом мужа и жене у брачној заједници која је нераскидива?  Патријарх нам рече да постоје само три разлога кад епископ може да буде замијењен или уклоњен са трона: прво - кад се  сам повуче, друго - по доказаној немоћи или смрти и треће - по доказаном преступу.  Али ни један од тих услова није испуњен код владике Георгија.  Па ипак је смијењен.  Је ли то  можда “шта народ свашта прича о владики”, како рече патријарх, довољан разлог за смјену?  Или је то, а да ми и не знамо, већ постало правило и ваљани  черврти разлог за смјену епископа? Такав би се утисак засигурно могао стећи на основу догађања у нашој цркви од 2010 године наовамо.  Или се ту ипак ради о сасвим другим, скривеним, тајним, и у својој суштини мрачним разлозима за смјене епископа? 
 
Сплетом околности био сам са двојицом пријатеља присутан састанку на који је патријарх позвао владику Георгија у  вечерњим сатима у недјељу 21. јуна у конаку манастира. Требали су да се договоре о детаљима примопредаје пред патријархов повратак у Србију. Наша намјера је била да патријарху поставимо неколико питања, да му изнесемо своје мишљење о узроцима данашњег хаоса у нашој епархији, уколико буде хтио да нас саслуша. Били смо немало изненађени скупом који смо затекли у просторији. Поред патријарха и владике било је ту неколико свештеника и цивила, укључујући  Милана Лешића и једног цивила за којег смо касније сазнали да је био члан комисије Синода, а којег нисмо познавали. Најблаже казано – нису се баш обрадовали нашем доласку.  Ипак смо остали ту око сат времена, у невјерици слушајући како се дрвље и камење са свих страна обрушава на владику. Човјек да не повјерује. А овамо су им пуна уста слоге и братске љубави. Авај, ништа од тога не видјесмо. Свједочимо само да се владика Георгије сво то вријеме држао мирно и достојанствено. Одговарао је на питања и оптужбе како је знао и умио, мада су га сваки час дрско пресјецали. Тужно је било гледати и слушати како се патријарх опходи према једно заслужном српском епископу, према свом брату у Христу, а у исто вријеме подржава све нападе на њега.  А овај га је молио, три пута га је молио, да му дозволи службу да врши, и Богу да се моли у црквама и манастиру. Али дозволе није добио. Тада је владика напустио састанак, пожелевши претходно патријарху срећан пут, и тражећи да истину о њему пренесе цркви. 
Ми смо постављали  патријарху више питања, и износили своје мишљење о свему шта се дешава, не гајећи илузије да то може утицати на његове одлуке.  Али свеједно, хтјели смо да чује.  Питали смо га и зашто је смијенио пет епископа за тако кратко вријеме, зашто се окружио кривоклетницима и клеветницима. Питали смо га како то да владику Георгија није одмах рашчинио ако је заиста имао такве чврсте доказе о његовим преступима. Али не доказе типа “свашта се у народу прича о владики”. Никакве конкретне и цјеловите одговоре нисмо добили. Причали смо му да познајемо владику Георгија 27 година и ништа од тих небулоза и оптужби нисмо примијетили, а патријарх нам у одговору цитира апостола Павла како љубав све покрива.  И на крају ево један бисер – покушао је патријарх да нас увјери да смо само нас двојица, ми који му постављамо питања, да смо само ми у цијелој Епархији канадској, против овог шта се сада збива. Мислим да је ова тврдња патријарха истинита таман онолико колико су истините и све оптужбе против владике Георгија. Бог Свевишњи да нас освијести, промудри и мир врати Епархији канадској. 

Јован Рњак
Торонто, 26. јуна 2015.


Писма читалаца

МАНАСТИР НА ПРОДАЈУ

Занимљиво је било прочитати запис са састанка свештеничког братства 1. маја. Показало се како се локално извршавају наређења врха СПЦ који трчи у загрљај папи и како се руше канони цркве. Могу се видјети и права лица наших попова што смо знали и без овог, само сад имамо и доказ ко су и шта су.

Мене је натјерало да се јавим нешто друго што се ту споменуло а уклапа се у систематско рушење наше цркве. Говорило се о манастиру у Милтону и одвајању манастира од епархије.

Шта је ту занимљиво?

Из онога што се питало и што је одговарао владика Лонгин види се да је манастир у Милтону осуђен на пропаст и продају. Прво, манастир треба сасвим ставити по страни јер је то животно дјело владике Георгија. Све што је он урадио сада смета и треба да нестане сваки траг да је он овдје постојао и толике године радио.

Друго, без домаћина манастир ће брзо зарасти у коров. Знамо ко остаје у њему и колико је ту спремности да се ради. Важније од тога је што на службе у манастиру без владике Георгија више нико неће долазити и то се видјело у задње двије недеље. Дакле, неће бити прихода да се манастир одржава, џабе су дупло подигли цијене свијећа. Неће бити ни народа који је помагао да се чисти и одржава имање.

Треће, ко год је гледао слике са Патријархом у нашим црквама у Канади могао је да види иста лица. Нека од њих знају како да уновче ово пропадање манастира. Брзо ће манастир на продају.

Видимо да ће нови владика негдје у Торонто да даје интервјуе и да се слика као глумац. То је важније од манастира и од вјере и вјерника. Манастир који смо градили и долазили у њега као у своју другу кућу дочекаће судбину какву вјерници нису могли ни у сну да замисле. Јер није то само владика Георгије градио него сви вјерници којима се сада све отима.

Јесте ли поносни, свештеници-завјереници, оним што сте започели? Како је кренуло, доћи ће на ред и ваше цркве. Само то још не видите јер сте засљепљени мржњом која се могла осјетити и из записа са вашег састанка.

Лука Б.


Апологија Вере која истинујући у љубави дела: писмо свештеницима-завереницима, учесницима „обојене револуције“ у Епархији канадској

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

Бог вас благословио свештеници-завереници, душегубци и бегунци од Истине!

Док су нас пријатељи везивали за земаљско и за себе, ви сте нас гурали на Небеса и у наручје Бога Живога Којега сте презрели вишеструко погазивши своје Свештеничке Заклетве. Ноторним лажима и клеветама које сте научили од оца лажи, ви опет и опет потврђујете речи Светога Владике Николаја да се „ономе који изгуби Веру у надокнади даје глупост“. Потврђујете и реч чувеног афористичара Виба: „лако је етикетирати човека. Прво га пљунеш, па онда му залепиш етикету“. Али гле чуда, каже Св. Владика Николај, „све те клевете су заправо ордење на грудима праведника“.

Ви заправо немате већих противника од самих себе. Ваше речи ће вам бити судије. Жалим вас, јер волим вас... Зато вам и сведочим да је страшно дубок ваш пад. Одвојивши се од свог надлежног Архијереја - Епископа канадског Георгија у покушају да га као некадашњи Луцифер прескочите и надвисите, постали сте безглави= „акефалити“. Као неминовни резултат изгубили сте духовну благодат. Одвајањем од Архијереја којем сте се зарекли на послушност као Христу, одрекли сте се Христа! Има ли шта луђе од тога? Зар незнате да је „проклет човјек који се узда у човјека и који ставља тијело себи за мишицу, а од Господа одступа срце његово (Јерем. 17, 5)“, па био он Комисија Синода, Патријарх, Митрополит или Папа, а да је мудар само онај који све своје уздање положи на Бога (Јов 38, 36)? Зато док у потпуности не заврши ова смутња победоносним повратком нашег Владике Георгија у Епархију канадску, приликом богослужења која служите на антиминсу са Његовим потписом Бог кроз вас делује верног народа ради, али у вама не обитава. Заврши се богослужење и благодат вас тренутачно напушта. Ви ово наравно знате, јер Каинову дрхтавицу у срцима вашим можете сакривати од лаковерних и слеповерних, али неможете је сакрити од себе самих и од духовних. Јер „духован све испитује, а њега нико не испитује (1 Кор. 2, 15)...“ Детаљније


И ЦШО СВЕТОГ САВЕ, ЛОНДОН, ОНТАРИО, УЗ ВЛАДИКУ ГЕОРГИЈА

Управни одбор ЦШО Светог Саве из Лондона, Онтарио, упутио је 16. маја писмо Патријарху српском Г. Иринеју којим се изражаа подршка Епископу канадском Г. Георгију

У писму се изражава негодовање због привременог разрешења Епископа канадског које је уследило „без утврђених и јавности саопштених чињеница“. У питању је, како се каже, „смишљена, страшна и добро организована кампања не само против Владике Георгија него потив истине“ и истиче да овако креирана „истина“ ни у ком случају „неће бити прихваћена од стране верујућих Срба у Канади.

Подршку Епископу канадском до сада је изразила већина црквено-школских општина на истоку Канаде, у Онтарију и Квебеку, где се налази највећи број српских цркава.

Прочитајте Писмо

И. П.


ОТВОРЕНО ПИСМО ЧЛАНОВА УПРАВЕ И ПАРОХИЈАНА ЦРКВЕ СВЕТОГ САВЕ на Ривер Стриту у Торонту

Његовој Светости
Патријарху српском
Г. Г. Иринеју
Српска патријаршија, Београд

 
Благословите Ваша Светости,

Ми, долепотписани чланови Управе и парохијани цркве Светог Саве у Торонту, дубоко смо потрешени хаосом и црквеним нередом који је створен и у нашој парохији и у Епархији канадској уопште, од како је привремено разрешен дужности наш Епископ Георгије.

О ономе што је овде постигнуто у току 30-годишњег рада на управљању Епархијом од стране Епископа Георгија нећемо ни да Вас подсећамо, били сте, видели сте.

Ми смо православни, обични, мали, Богумолни и знамо да само постоји једна истина, само је Христос истина, и тада и увек оно друго није истина. У блиставој светлости те истине победника Христа над сваком издајом, над сваком преваром, над паклом самим, ми немамо другог пастира у Епархији канадској осим свога Епископа, владику Георгија и до коначне одлуке Светог архијерејског сабора никог другог, као таквог, нити можемо нити ћемо прихватити.

Чија је то црква у којој се ради по наредбама? Уз епископа нашег, Владику Георгија, ми смо научили само да, као верни народ, радимо или са благословом или са пастирским умољењем. Кога је паганског божанства црква у којој се не спомиње Христов следбеник међу молитвеним народом, надлежни епископ, овде, наш Владика Георгије?

Умољавамо Вашу Светост да најхитније заустави ову скандалозну праксу. Умољавамо Вас да нађете, у Христу истини, довољно снаге да нам нашег надлежног Ескопа Георгија вратите на епископски трон Еpархије канадске да смири узнемирење и да поново успостави благодатни мир и стање које је било пре нeго је дошло до преступа извесних на страну вишедеценијских рушитеља Епархије канадске и црквеног поретка, а са којима смо се деценијама судили и, уз нашег Епископa Георгијa, добијали смо несретне парнице, које нисмо нити узроковали нити желели, како на црквеном тако и на грађанским судовима. 

Из наведених разлога приметно је и одсуство појединих од нас са таквих богослужења, као и наш редовни прилог и тако ће бити до јединог могућег повољног решења ове безумне ситуације.

Уверени да ћете, Ваша Светости, услишити ову нашу молбу за правдом и истином која је Христ сами, ми потписани целивамо Вашу патријашку десницу.

Председник Управног одбора Милан Лазић и до сада потписаних дванаест чланова Управног одбора и парохијана

(потписи следе)


ВЕРНИЦИ ИЗ ХАМИЛТОНА ОГЛАСИЛИ СЕ ПОДРШКОМ ВЛАДИЦИ ГЕОРГИЈУ

Парохијани Црквено-школске општине Саборног храма Светог оца Николаја у Хамилтону упутили су 15. маја писмо Његовој Светости Патријарху српском Г. Иринеју у којем изражавају забринутост због ситуације која је настала након привременог разрешења њиховог архијереја, Епископа канадског Г. Георгија.

„Уверавамо Вас и сав Архијерејски Сабор да је Преосвећени Владика Г. Георгије у данима тешким за ову нашу парохију увек био на страни Цркве и верника“, каже се у писму.

Патријарх српски се умољава да се не обазире „на писања оних појединаца који су одувек радили на личним интересима“. Верници из хамилтонског саборног храма се надају да ће Сабор радити „по канонским правилима и Уставу СПЦ“ и да ће се Владика Георгије вратити са Сабора на трон Епархије канадске.

И. П.
Преузмите ПДФ


ОТВОРЕНО ПИСМО УПРАВНИКА ЦШО ОКВИЛ ПАТРИЈАРХУ СРПСКОМ


Његовој Светости
Патријарху српском
Г. Г. Иринеју
Српска Патријаршија, Београд

Ваша Светости,

Ми, доле потписани чланови Управног и Надзорног одбора ЦШО Светих апостола Петра и Павла из Оквила (Онтарио, Канада), тражимо Ваш Архипастирски благослов, најпре као пастира Српске Православне Цркве, а потом и као привременог администратора наше Епархије канадске:

Благословите Свјатјејши!

Дубоко потресени догађајима у Епархији канадској, изражавамо неслагање и неприхватање привременог разрешења дужности нашег Епископа канадског Његовог Преосвештенства Епископа Георгија.

О заслугама нашег Владике Георгија могло би се написати неколико томова. Ваша Светости, били сте, видели сте и изнели утиске о 30-годишњем благородном стваралаштву нашег Епископа Георгија у нашој Епархији. Зато не прихватамо неосноване оптужбе и медијско блаћење нашег Епископа Господина Георгија, а све то прожето најгнуснијим лажима људи сумњивог кредибилитета.

Верујући да је Свети архијерејски сабор, којим председава Ваша Светост, вођен једином Истином у лику Господа нашег Исуса Христа, способан да разлучи истину од клевете, са надом да ће се у наша срца ускоро поново уселити спокој и осећање правде, ми се молимо Господу да се наш добри архијереј, Владика Георгије врати у своју Епархију и васпостави поремећени мир и црквени поредак.

Целивајући Вашу Свету Патријаршку десницу, моле за Ваш благослов

Драган Простран, председник Управног одбора и сви чланови Управног одбора ЦШО Светих Апостола Петра и Павла из Оквила

Потписи


ОТВОРЕНО ПИСМО УПРАВНИКА ЦШО СВЕТЕ ТРОЈИЦЕ ИЗ МОНТРЕАЛА ПАТРИЈАРХУ СРПСКОМ

 

Његовој Светости   

Патријарху Српске Православне Цркве

Господину Г. Иринеју

БеоградВаша Светости, благословите!         Ми доле потписани, чланови Управног Одбора ЦШО Свете Тројице из Монтреала, шаљемо Вам ово писмо као израз наше забринутости и туге због дешавања у Епархији канадској. Гледајући на јавно кршење свих закона, како црквених тако и државних, од стране Вашег заменика о. Василија Томића и једног дела свештенства ове Епархије, не можемо да останемо неми и да не изразимо своје негодовање, јер би нас то учинило саучесницима овог срамног безакоња.

         Последњих тридесет година свога постојања наша Епархија, на челу са својим Епископом Господином Георгијем, прошла је кроз многе буре и олује, али верујемо да је ова једна од најгорих. До сада смо се заједно, руку под руку, са нашим Владиком и нашим свештенством борили против свих неправилности које су се појављивале и излазили као победници, радећи, стварајући и градећи нове Парохије и нове Храмове, на радост српског народа и у Славу Божију. Међутим, авај, шта дочекасмо!?! Дочекасмо то да постанемо сведоци одметништва појединих и рушилаштва свега онога што је побожни народ стварао на овим просторима.

         Слушамо и читамо, са неверицом, како горепоменути о. Василије Томић, разрешава и поставља епархијски Савет, премешта сваштенство, укида помињање имена нашег Владике на светим богослужењима, и многа, многа друга безакоња чини. Ми верујемо Ваша Светости, да Ви са свиме овим немате никаквог удела, јер још нисмо видели ни један документ потписан Вашом руком који одобрава овако нешта. Читамо даље, како се о. Василије хвали да за своја недела има апсолутну подршку верног народа наше Епархије, е па да му кажемо да нашу нема. Ми смо се увек борили за правду и истину, али у неделима о. Василија нема ни правде ни истине. Овим писмом изражавамо нашу подршку Његовом Преосвештенству Епископу канадском Господину Георгију, који је са нама сагоревао радећи и градећи ову Епархију и стварајући од ње једну добро организовану црквену јединицу.

         Као верна чеда Српске Православне Цркве, одани блаженопочившим Патријарсима Герману и Павлу,  и сада одани Вашој Светости, молимо Вас да својим ауторитетом зауставите ово безаконито деловање Вашег заменика. Верујемо и надамо се да ће Свети Архијерејски Сабор на челу са Вама вратити Епископа Георгија у његову Епархију и да ће се мир и црквени поредак поново вратити у наше Парохије и Црквено - школске Општине.Молећи Ваш свети благослов, љубе Вам Свету Патријарашку десницу, одани


У Монтреалу.

14. маја 2015. године

Преузмите ПДФ

Александар Брковић, председник УО ЦШО Св. Тројица, Монтреал

Бранко Марковић, први потпредседник УО

Мијо Телебак, други потпредседник УО

Ивана Ђого, секретар УО

Франсоаз Арсић, књиговођа

Милорад Вићентијевић, благајник

Перка Цветковић, члан УО

Мирјана Банићевић Буторац, члан УО

Синиша Шекара, члан УО

Владо Поповић, члан УО

Момчило Благојевић, председник Надзорног Одбора


ОТВОРЕНИ ВАПАЈ СВЕШТЕНСТВУ ЕПАРХИЈЕ КАНАДСКЕ

Христос васкрсе, часни оци!

Знам, добро знам, да не приличи мирјанину да исправља свештенике, али исто тако знам да ни свештеницима не приличи кршење канона. Таква су ваљда времена дошла. Моја савест виче, не да ми да ћутим (уп. Лк 19, 40). Надам се да ни ваша савест неће дозволити да макар не прочитате и не размотрите овај вапај.

Сви ви, или велика већина вас, ће у недељу служити свету литургију. На неколико досадашњих литургија многи међу вама нису спомињали име свог надлежног архијереја Георгија, на чијем антиминсу служе (!), а у директној супротности са јасним црквеним канонима (и тешким канонским санкцијама, то јест када би се поштовале) по том питању.

У име Христа Бога, најлепше вас молим! У недељу СВИ спомените свог архијереја Георгија (укључујући и зачетника безаконе праксе протојереја Василија Томића), јер ви ипак нисте изнад Сабора Српске Православне Цркве, који још увек, док пишем ове редове, преосвећеног Георгија спомиње као епископа канадског. Званично саборско саопштење, по свој прилици, неће доћи до почетка следеће недеље. Молим вас, не грешите душе и не саблажњавајте верне макар на тој једној светој литургији!

И за крај, молим вас, чујте и ово. Ако ви јавно газите црквене каноне, ако, самим тим, јавно газите своје свештеничке заклетве и своје свештене чинове, ако се, наопако, "већма бојите људи, него Бога", народ се може само претварати да вас поштује! Ту, онда, о истинском поштовању не може бити ни речи. Ако вам то не смета, а ви онда наставите као и до сада (нека се препознају они на које се ове речи односе).

Ваш искрени доброжелатељ, 
Бојан Ђукановић
Киченер, Онтарио

П.С. Видим да протојереј Василије Томић тврди да га подржава велика већина верника. Питао бих само: ко су, тачно, ти људи? Ја не знам, словом и бројем, ни једног јединог! А познајем веома велики број људи.


Писмо старешини храма и Управи ЦШО Саборa Српских Светитеља у Мисисаги 14. мај 2015.

Старешини храма Сабора српских светитеља у Мисисаги
Протојереју-ставрофору Првославу Пурићу
Управном Одбору Црквено-школске општине
Свети Сава при храму Сабора српских светитеља

 

Христос Воскресе!

 

Драги оче прото, председниче и чланови Управног одбора ЦШО,

Овим писмом изражавамо забринутост тренутном ситуацијом у нашој Епархији и парохији и неслагање са доле наведеним поступцима од стране Синода СПЦ, aрхијерејског заменика и свештеника Епархије:

- Незаконито, од стране Синода СПЦ, привремено разрешење Епископа

канадског Георгија, супротно Уставу СПЦ и статуту Епархије канадске. [1]

- Неканонски поступци архијерејског заменика проте Василија Томића,

супротни Уставу СПЦ и Статуту Епархије као и доле наведеним канонским правилима  [2],

покушај мењања постојећег црквеног поретка у Епархији, пре свега самовољна одлука о забрани помињања надлежног Епископа канадског Георгија на Богослужењима.

- Спровођење поменутих неканонских директива од стране свештеника у појединим парохијама, укључујући и свештенике из наше парохије.

- Уношење немира међу верни народ, извртањем чињеница, заменом теза

и ширењем неистина и полуистина као и вршењем притисака на парохијане.

 

Још једном вас молимо и позивамо да пођете путем Управа других ЦШО и

у складу са канонима и црквеним законима устанете у одбрану нарушеног

црквено-правног поретка и изразите неслагање са поменутим поступцима.

 

Ми доле потписани сведочимо и исповедамо да они који газе каноне

и руше црквени поредак и они који газе свештеничку заклетву

и устају против свог Eпископа немају нашу подршку.

 

Долепотписани парохијани Храмa Сабора српских светитеља у Мисисаги:

(следе потписи 61 потписаних парохијана)

1/14. маја 2015.

Торонто/ Мисисага

 

[1]

УСТАВ СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ
Члан 111
Епархијског Архијереја може Свети архијерејски сабор са управе уклонити само по канонској осуди, или га разрешити по доказаној немоћи, или по установљеном престанку једнога од услова из члана 104 [услови за избор Архијереја], као и на основу оправдане молбе за пензију.

Члан 112
Упражњеном епархијом управља администратор, кога именује Свети архијерејски синод. Избор архијереја упражење епархије има се извршити у року предвиђеним канонима. 
Док је епископска столица упражњена, не може се започињати никакав посао који би се тицао епархиске оганизације, нити се могу изводити какве важне промене у пословима који су за време управљања бишег епархиског Архијереја били започети.

СТАТУТ ЕПАРХИЈЕ КАНАДСКЕ
19.7.
Место епархијског Архијереја упражњава се смрћу, добровољним одласком у пензију, лекарски доказаном немоћи, премештајем по сопственом тражењу или смењивањем на основу канонске кривице, по пресуди.

19.9.
Док је епископска столица упражњена, не може се започињати никакав посао који би се тицао епархијске оганизације, нити се могу изводити какве важне промене у пословима који су за време управљања бишег Епархијског Архијереја били започети.

 

[2]

ПРАВИЛА СВЕТОГ КОНСТАНТИНОПОЉСКОГ (ДВОКРАТНОГ) САБОРА КОЈИ ЈЕ ОДРЖАН У ХРАМУ СВЕТИХ АПОСТОЛА

13. правило: Пошто је нечастиви посејао семе јеретичког кукоља, па видећи да се тај кукољ мачем Духа у корену уништава, кренуо је сада другим путем, тј. путем преваре и настоји да безумљем расколника располови тело Христово.Свети Сабор, да би на самом почетку уништио ова настојања, наређује: да ако у будуће неки свештеник или ђакон окриви свога епископа због неких преступа, пре него што је то саборно размотрено и испитано, и пре него што је против истога изречена коначна одлука, те се усуди прекинути заједницу с њим, и не буде по предању Цркве, спомињао његово име на светим молитвама и Литургији, такви морају подлећи свргнућу и лишити се сваке свештеничке власти. Јер, који је постављен у чину свештеника и присваја себи суд митрополита, и пре суда окриви сам по себи свог оца и епископа, такав није достојан ни части нити имена свештеника. А који стану уз таквога, ако имају свештени чин, нека и они буду лишени части; ако су монаси или лаици, нека се у потпуности одлуче од Цркве, док не прекину везу са расколницима и не врате се своме епископу.

16. правило: Због различитих расправа и забуна које се дешавају у Цркви, неопходно је установити и ово: да се ни под који начин не поставља епископ у оној цркви чији је предстојатељ још увек жив и још је у својој части, осим случаја да је он сам, добровољно, поднео оставку на епископство. Али и тада је потребно најпре до краја спровести канонско преиспитивање разлога због кога дотични жели да се уклони од епископства, и тек ако он буде смењен, нека се други постави на његово место епископа. Ако неки епископ, остајући у својој части, не жели да поднесе оставку, а не жели ни да води бригу о своме народу, него се склони из своје епископије, и преко шест месеци нека остане у неком другом месту, а тамо није задржан ни царским налогом, нити има да изврши некакву обавезу која му је дата од стране патријарха, нити га је спречила болест због које не може да се врати, такав, ако није био спречен ни једним од споменутих разлога, а ипак се удаљио од своје епископије и био поменуто време изван ње, такав мора бити лишен и части и достојанства једног епископа. Дакле, у погледу онога који је запустио стадо које му је поверено, и провео пола године у неком другом месту, свети Сабор наређује: да се има сасвим лишити архијерејства на које је постављен, и на његову епископију нека се постави други епископ.


ОТВОРЕНО ПИСМО ЊЕГОВОЈ СВЕТОСТИ ПАТРИЈАРХУ СРПСКОМ  Г. Г. ИРИНЕЈУ - Цвико Видаковић , Мисисага

ЊЕГОВОЈ СВЕТОСТИ 
ПАТРИЈАРХУ СРПСКОМ 
Г. Г. ИРИНЕЈУ
БЕОГРАД


Ваша Светости


Молим Вас да ми опростите што Вам се обраћам лично а не преко мога духовника и Владике Георгија како би то ваљало и требало.

Чврсто верујем да бих то требао чинити али ова ново настала ситуација у нашој Епархији Канадској ми то не дозвољава.

У ову Богом благословену земљу Канаду, како сте је Ви назвали када сте нам били у посети на освештавању  фресака у Цркви Сабора Српских Светитеља пре неколико година, сам крочио јула 1980. године као млад и заљубљен студент у моју Јелицу, коју сам тада оженио и одвео за Београд, завршио факултет, одслужио војни рок, дуг отаџбини, да неко случајно не би приговорио моме оцу Ратку да му је Цвико ескивирао војску,и  дошао сам да живим и ради овде јануара 1985.

Поред моје успешне каријере као дипломирани машински инжењер аеро-космотехнике и рада на многим великим пројектима, врло сам активан у нашој Цркви и Епархији од 1994.
Био сам све време у управи ЦШО Свети Сава у Торонту и Мисисаги док се градила нова црква.
Био сам четири године председник ЦШО и одрадио неколико важних пројеката као што су фреске и гранитни патос у цркви.
Шест година сам био активан члан Епархијског савета , присуствовао свим састанцима као и свим епархијским скупштинама широм Канаде.
Градио сам поверења са браћом и сестрама као и са свим свештенством широм Канаде, што ме је и мотивисало да на претпрошлој eпaрхијској скупштини у Виндзору прихватим и позицију директора добровољног фонда Свети Цар Лазар.

У несрећи која је задесила српски народ са обе стране Дрине у поплавама у мају прошле године наша епархија Канадска на челу са нашим Владиком Георгијем и свим свештенством и народом окупљеним око наших Цркава брзо се организовала и послала преко $660,000 а Канадска влада је то дуплирала шаљући $1,2 милиона долара.
Три ЦШО нису желеле да сарађују са фондом а Ви сигурно знате које су то цркве.

Знам исто да је приликом Вашег доласка поводом освештавања фресака била велика кампања и покушај да Вас убеде да не долазите јер тобоже није ситуација у Епархији добра и да ће бити проблема.
Врло добро сам упознат са ситуацијом у нашој Епархији Канадској. Знам ко Цркве помаже финанцијски и својим радом. Нека ми Бог опрости, али знам и видим ко учествује у духовном и литургијском животу а ко су они који долазе на крају и приђу да узму нафору и да се појаве да су ту. То су ти који хоће да они буду изнад Цркве и свештеника и да они воде црквени бизнис а свештеник је само плаћени радник да могу са њим и њима да раде шта хоће. Таквима наш Владика Георгије смета. Њима одговара новонастала ситуација да се дограбе онога што је вредни, побожни и поштени српски народ створио.
Све ово горе поменуто траје годинама и пре мог доласка у Канаду и мог укључивања у рад ЦШО и Епархије. Мање више се ради о истим људима, само се пожар премештао од  једне до друге ЦШО. Користе се разни људи и жене сумњивог морала и понекад  духовно болесне особе да иду около и оговарају Владику Георгија.

Свему овоме се Владика Георгије успешно супротстављао бранећи нашу Цркву и њене вредности. У томе су му помагали његови свештеници и ми добро намерни верници који смо саградили и помагали све ове Цркве по Канади у задњих 30 година.

ШТА ТО САДА НЕ ВАЉА?

Коме то сада смета Владика Георгије, Зашто му његови најближи свештеници окрећу леђа и одбијају послушност, они који су са њиме највише пропатили и којима су чупали браду на имању у Мисисаги?
Како то да Свети СИНОД шаље такозвану комисију да провери стање у Епархији и иду тамо код оних што никад и нису часно и поштено ни пришли Епархији Канадској?
Како то да ми који смо у Епрхијском савету и годинама радимо и помажемо да не знамо ко тужи Владику Георгија и за чега?
Био сам лично присутан када је комисија дошла и уверио се како је лепо дочекана од Владике Георгија.
Њихово обраћање нама није звучало као провера него као долазак да у задњем тренутку спасе нас.  Не знам од кога? Њихов наступ није био на месту. Могло се видети из њихових говора да су дошли да осуде а не да провере.

Начин на који су приводили људе и свештенство на испитивање је више личио на све друго него на црквено понашање.
Пред њихов повратак позвали су и нас из Епархијског Савета и дали нам да пред свима кажемо нешто и да нам они поставе питања. Опет су на крају коментарисали како су ето они само ту да “помогну да спасу” Епархију Канадску. Ипак су били добри и пред свима нама рекли да није било никаквих финанцијских проневера.

Одлука СИНОДА да привремено разреши Владику Георгија је, колико се види из наведене одлуке, потпуно незаконска и све што је уследило после те одлуке.
Није моје да судим свештенство које је дало своју заклетву Владики Георгију па га онда издали из мени непознатих разлога. Али ми ипак неке ствари нису јасне. Да ли се од мене као верника очекује да будем веран и послушан свештенику који је одбио послушност своме Владики?

Не дај Боже никоме ово што се десило нама. Бог је милостиви и може дати да се они свештеници који ово урадише покају.
Моје мишљење и забринутост због новонастале ситуације дели већина верника у Канади што се може видети из позива које сам лично добио и разговора које сам обавио радећи у нашој заједници ових дана.

Молим Вас да прочитате и подршку Владици коју су Вам послали брат Владан Вујичић из Оквила и Душко и Снежана Кнежевић из Вона као и други који подржавају Владику Георгија.
Целивајући Вашу Свету Патријаршку Десницу
С вером и надом у боље сутра

Цвико Видаковић

Мисисага, Онтарио

Отворено Писмо Управника , Надзорног Одбора и Кола српских сестара ЦШО „Свети Архиђакон Стефан“ из Отаве Патријарху Иринеју са потписима

Његовој Светости
Патријарху Српске Православне Цркве
Г.Г. Иринеју
Српска патријаршија, Београд

 

Ваша Светости,
Ми, доле потписани чланови Управног и Надзорног одбора Црквено-школске
општине „Свети Архиђакон Стефан“ из Отаве (Онтарио, Канада), тражимо Ваш
Архипастирски благослов, најпре као пастира васцелог Српства, а потом и као привременог администратора наше епархије Канадске:

Благословите Свјатјејши!

Обраћамо Вам се са надом да ћете разумети наше невоље и недаће кроз које
пролазимо после немилих догађаја који су задесили нашу Епархију канадску, а у вeзи са привременим разрешењем дужности управљања Епархијом канадском нашег епископа, Његовог Преосвештенства Г. Георгија.


Верујући да је Истина само једна, и дубоко убеђени да је у власти вевишњег све на Земљи, па и коначна правда, молимо Вашу Светост да заложи свој ауторитет како би процес против нашег Владике, привремено разрешеног Епископа канадског Г. Георија протекао онако како су једино наши свети преци знали и умели: „Ни по бабу, ни по стричевима, већ по правди Бога Истинога“. Бојимо се, Ваша Светости, да би недостатак информација и отворености у наставку поступка против нашег Владике Георгија - недостатак који је бар до сад карактеристисао све везано за овај немили догађај - могао да пољуља осећај за Божију и људску правду коју од своје Светосавске Српске Православне Цркве очекују сви Срби, па и чланови наше Епархије канадске и наше Парохије отавске. Разумејући све патње и недаће нашег народа у Матици и осталим српским земљама у последњих неколико деценија, а живећи у медијском окружењу у Канади, у коме су жртве нашег народа скриване, а цео наш народ сатанизован, наша срца су одавно спознала да неправда много више боли од било каквих материјалних недаћа. Стога молимо Вашу Светост да нам помогне, како би Истина, и само Истина била водиља у поступку који се води против нашег Владике Георгија.

Погођени искривљеном сликом коју у медијима последњих дана проноси
Архијерејски заменик Ваше Светости за Епархију канадску, протојереј ставрофор Василије Томић, да је велика већина канадских Срба устала против Владике Георгија, ми, доле потписани, желимо да Вас уверимо да је ситуација у нашој Парохији отавској потпуно супротна, те да велика већина наших парохијана стоји иза Владике Георгија.
Имајући само речи хвале за нашег Епископа канадског Г. Георгија, који је привремено разрешен управљања Епархијом канадском, желимо да нагласимо да је он основао нашу парохију пре 27 година, подизао је и уздизао у тешким временима за наш народ, кад су многи протерани са својих огњишта налазили свој дом у Парохији отавској. Умео је да води и најпре духовно руководи нашом Отавском парохијом кроз све ове године, уздижући је до поноса који она данас предтсавља не само за канадске Србе већ и за Православне широм Северне Америке. Прелепа црква посвећена Светом Архиђакону Стефану само је круна и огледало лепоте наше вере и нашег јединства у главном граду Канаде. Бројне су заслуге Владике Георгија, за стање и напредак у Парохији отавској. Желимо напоменути да кроз све ове године, ми, парохијани отавски, никада нисмо имали ни најмањи конфликт, нити неспоразум са нашим Епископом.
Ваша Светости, непознате су нам оптужбе против нашег Владике Георгија. Само смо у медијима могли да нађемо изјаве неких људи, чији кредибилтет је у најмању руку сумњив.
Ми, који нашег Епископа годинама добро познајемо, тешко можемо да поверујемо у било шта од тога. Исконски осећај за правду, у недостаку и најмањег доказа за медијско блаћење нашег Владике Георгија, држи нас у уверењу да треба да наставимо са подршком нашем Епископу.
Верујући да је Свети Сабор, коме председава Ваша Светост, вођен једином Истином у лику Господа нашег Исуса Христа, способан да разлучи истину од клевете, са надом да ће се у наша срца ускоро поново уселити спокој и осећање правде, ми, доле потписани изјављујемо да ћемо, као и до сада, поштовати сваку одлуку нашег Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве.

Целивајући Вашу Патријаршку десницу, моле за Ваш Свјатјејши благослов,

Преузмите ПДФ

Сви чланови Управног одбора Црквено-школске општине „Свети Архиђакон Стефан“ из Отаве:

Јован Крстић: председник
Спасоје Марошан: први подпредседник
Зоран Јововић: други подпредседник
Иван Пајковић: секретар
Виктор Ацковић: рачуновођа – књиговођа
Зоран Марковић: благајник
Александар Кошарац: члан
Љубиша Матовић: члан

Сви чланови Надзорног одбора Црквено-школске општине „Свети Архиђакон Стефан“ из Отаве:
Љубица Лазаревић: председник
Томислав Мастило: члан
Крсте Митрић: члан

Чланице Управног одбора Кола српских сестара „Света Петка“, при нашој ЦШО:
Цвета Игњатић: председница
Зринка Мастило: подпредседница
Вера Марошан: председница Надзорног одбора

У Отави, главном граду Канаде, 30. априла / 13. маја, лета Господњег 2015.


Где је извор неистине?

Пошто је прота Томић у тексту на узурпираном сајту „Источника“ изразио сумњу у аутентичност потписа комплетног Управног одбора његове парохије под Отвореним писмом Управног одбора ЦШО Архангела Гаврила Патријарху српском, које је постављено на наш сајт, објављујемо Отворено писмо са свим оригиналним потписима чланова Управног одбора. ПДФ писмо

Отворено Писмо Управника ЦШО Св. Архангел Гаврило Патријарху Иринеју са потписима у .PDF формату

ЊЕГОВОЈ СВЕТОСТИ

ПАТРИЈАРХУ СРПСКОМ

Г. Г. ИРИНЕЈУ

БЕОГРАД

 

ВАША СВЕТОСТИ,

 Ми, доле потписани, чланови смо Управног одбора, делегати и парохијани ЦШО Св. Архангела Гаврила у Ричмонд Хилу (Онтарио, Канада), у којој је надлежни парох протојереј-ставрофор Василије Томић, Ваше Светости новоименовани архијерејски заменик.

Овим писмом желели би смо да изразимо нашу забринутост и неслагање поводом привременог разрешења дужности нашег Епископа канадског, Његовог Преосвештенства Владике Георгија.  Сматрамо да је његово разрешење од стране Синода СПЦ-а противно канонским и црквеним законима Српске Православне Цркве.  Самим тим, и измене које се покушавају унети у Епархију канадску у периоду до заседања Архијерејског Сабора СПЦ-а када треба да се расправља и одлучи о даљој судбини нашег Владике као Епископа канадског, нису у складу са Црквеним законима.  Ово се односи на следећа догађања у протеклих две седмице:  покушај заузимања Манастира у Милтону, избацивања помињања имена Владике Георгија током Св. Литургије под претњом казне рашчињења, покушај распуштања лагалног Епархијског Савета, „избор“ нових чланова за Савет завереника на челу са дојучерашњим припадницима расколничких ЦШО мимо Епархијске Скупштине и Статута Епархије канадске, итд. итсл... 

Уз Божију помоћ, Владика Георгије је за својих 30 година на трону Епархије Канадске, изградио Епархију Српске Православне Цркве, од ледине са 3-4 парохије до 37+ парохија, и Српски Православни Манастир Светог Преображења Господњег.  Један од главних задатака које је задао себи је био да обједини све до тада ЦШО-не под окриље Епархије канадске, а самим тим и Српске Православне Цркве. 

Српска Православна Црква је Христоцентрична, а тиме и епископоцентрична, и као таква, ако и постоје притужбе на рад Епископа—док се не утврде чињенице, и док Архијерејски Сабор не донесе одговарајућу одлуку—свештеници морају да одрже своју свештеничку заклетву у којој су се заклели своме Епископу, између осталог, ”...Заричем се да ћу своме Архијереју бити послушан као Христу...“ По догађајима од доласка Синодске комисије, може се закључити да је ова заклетва прекршена од стране неких свештеника у нашој епархији.  Ми као Епархијоти и Парохијани се питамо зашто се овако олако крше канони и Црквени закони од стране оних, који треба највише да их се придржавају!?

Поражавајуће је гледати како се разне приче појављују у новинама и на интернету од тзв. ”поузданих” извора, и треба сви добро да се запитамо колика је то срамота за нашу православну веру, Цркву и верни народ. Слике са разних Епархијских и Парохијских прослава се постављају на интернет као слике из кафана и недоличних прослава, и ружне приче се измишљају, само да би се оправдале оптужбе против нашег Владике Георгија. 

Неки говоре да „Владика Георгије није примио Синодску комисију лепо“!  Не знамо зашто би то неко помислио...? Позвани су да одседну у конаку у Манастиру, што су одбили.  Нису одслужили ни једну Св. Литургију у Манастирскоj Цркви, а одсели су код расколника који су и започели овај срамни поступак за растурање Епархије канадске. И све ово у време Часног Поста! Ми се сада питамо, ко се није лепо понео, наш Владика или Комисија која је дошла у ”рутинску” контролу, како је нама овде речено.

 Молимо вашу Светост и Сабор Српске Православне Цркве, да у складу са канонским и црквеним законима, донесу одлуку да се поништава незаконита одлука Синода о привременом „разрешењу“ дужности Владике Георгија, и да се гнусне клевете и лажне оптужбе одбаце,  да се не дозволи разним „сведоцима” сумњивог кредибилитета да и даље шире лажи и мржњу према Владики Георгију и Епархији канадској.  Сви који су учестовали у овом покушају да разоре Епархију канадску и да је доведу у нови раскол треба да се покају са плодовима достојних покајања еда би могло да почне видање наших заједничких рана до  коначног исцељења.

Целивајући Вашу Свету Патријаршку Десницу,

остајемо верна чада Светога Саве,

 Преузмите ПДФ

Душко Кнежевић, председник УО ЦШО „Свети Арханђел Гаврило“ – Ричмонд Хил

Владимир Бркић, први подпредседник

Љубиша Марковић, други подпредседник

‎Јелена Здравковић, секретар

Stephen B. Smyth, blagajnik

Бранка Стојић, рачуновођа

Александар Цвијетиновић, члан Управе

Драгутин Међедовић, члан Управе

Дејан Јокановић, делегат‎

Нада Вукоје, председница Кола Српских Сестара ЦШО

 

На дан Светог Оца нашег Василија Острошког Чудотворца

29. априла/ 12. маја 2015.

Ричмонд Хил, Онтарио, Канада


Писмо Подршке за Владику Георгија канадског од стране Душка и Снежане Кнежевић

О догађајима у Епархији Канадској

8. мај 2015.

Наговештај и предсказање уклањања Владике Георгија као Епископа канадског доживео сам још пре 4 године, а да тада тога нисам био свестан.  Пловећи са пријатељем на броду који је превозио ходочаснике у највећи српски манастир – Хиландар, обратио нам се један човек кад је чуо да смо из Канаде.  Мислили смо да је монах (а заправо је био свештеник са чудном капом на глави).  Започео је критиковање Владике Георгија и рекао да би волео да дође да он среди ствари у Епархији канадској.  На наше ужаснуте погледе и очигледно неодобравање – ућутао је.  Непријатна нам је била та епизода, поготово од стране „монаха“ који се упутио на Хиландар, али јој нисмо придали нарочит значај.  Пре месец дана, следио сам се кад сам у лику проте Велибора Џомића као једног од чланова Синодске Комисије која је дошла да испита притужбе на Владику Георгија препознао незнанца са брода за Хиландар!

Нисам се плашио да би у Епархији канадској могло доћи до преврата, иако  смо у задњих 4-5 година видели смену неколико владика СПЦ.  Некад су у новинама у Србији излазили чланци и навођена имена владика који су следећи на реду за одстрел, међу њима и име Владике Георгија.  Моја породица познаје Преосвештеног Владику Георгија већ 15 година и поштујемо га као доброг пастира, скромног човека, способног епископа и непоткупивог чувара наше православне, светосавске  вере.  Ужива нашу пуну подршку и поверење већ толико година!  Поносни смо на плодове његовог самопрегорног рада од којих су међу најзначајнијим – предивни манастир и црква у Милтону, имање на којем смо се увек радо окупљали и осећали као код куће.  Да не помињемо 37 парохија, цркве, издавачку делатност, Манастирску библиотеку, лист „Источник” и многе друге његове заслуге.

Нисам се плашио, јер сам као председник управног одбора ЦШО „Св. Арханђел Гаврило“ у Ричмонд Хилу, већ 3 године присуствовао сам Епархијским скупштинама и уверио се да већина свештеника стоји уједињено уз свога владику коме су се заклели на послушност у име Бога живога, и договара се о даљем расту и развоју Епархије канадске.  Знам, било је и неколицина свештеника из бивших расколничких цркава који се никад нису заиста и од срца ујединиле у Епархију канадску, и стално их је нешто жуљало – углавном чињеница да не могу бити самосталне газде својих парохија и црквене имовине, а без полагања рачуна било коме па ни владики коме су се заклели на послушност.

Слушао сам, пун поноса, речи његове светости, Патријарха Иринеја пре 3 године приликом његове посете Канади, у цркви Манастира Милтон и свуда где је служио (забележене за сва времена у нашим срцима, као и у Епархијском листу Источник бр. 84). То су биле речи пуне хвале и потврде великог дела владике Георгија: -  “Владику вашег Георгија, Црква је послала овде. Радује ме, као што радује целу нашу Цркву, што је све што је овде рађено урађено на најбољи начин да се сачува име наше. Тај велики подвиг и прегелаштво поднео је Владика Георгије, коме се у име целе Цркве наше захваљујемо на свему што је учинио до сада и желимо да у том смислу и даље настави...

На прослави 30 година од устоличења Владике Георгија за првог Епископа канадског СПЦ у Хамилтону, октобра месеца 2014, чули смо искрене речи подршке и захвалности и од свештеника и од народа за сав Његов дотадашњи самопрегорни рад на њиви Господњој...!

И онда, изненада, на основу неких “притужби свештеника и неких парохијана”  које ни сам Владика Георгије није добио на увид, долази Комисија Синода СПЦ да испита ствари, а већ се шире вести да је то само формалност јер је одлука већ донета?!  Значи, стигао је ред и на владику Георгија! И јави нам се тзв. „Свештеничко Братство“ без имена и лица, да изрекне срамну осуду из сенке.  Сада им , на нашу жалост а њихову срамоту знамо и имена и лица...  Док се још нисмо повратили од шока изазваног тим изливима мржње уместо љубави и свештеничког послушања, брже боље „привремено” разрешише Владику Георгија дужности пре него су га и саслушали у Београду.  Иако ће Сабор СПЦ тек донети коначну одлуку о судбини Владике Георгија као Епископа канадског на заседању којед почиње 14 маја, већ  је био покушај да се преузме имање Манастира Милтон, већ се незаконито објављује распуштање Епархијског Савета и именују завереници као нови чланови!

Највећи шамар свима нама је изјава након Седнице завереничког свештенства 1. маја у Ватерлоу , објављена на узурпираном епархијском сајту “Источника” која гласи:  “Свештеници су показали велику одлучност да истрају на делу сведочења, У ЧЕМУ УЖИВАЈУ ПОТПУНУ ПОДРШКУ БЛАГОЧЕСТИВОГ ПРАВОСЛАВНОГ СРПСКОГ НАРОДА У КАНАДИ” [sic!].

Дакле чујте:  НЕМАТЕ НАШУ ПОДРШКУ, БАШ НАПРОТИВ, СТИДИМО СЕ ВАС И ВАШИХ ПОСТУПАКА! Нисте питали народ за мишљење и подршку кад сте спремали пуч и писали гадости недостојне свештеника! Морате знати да је ово став огромне већине верника које познајемо!

 

Душко Кнежевић (председник Управног Одбора ЦШО „Св. Арханђел Гаврило“ у Ричмонд Хилу) са супругом Снежаном и породицом,

Вон, Онтарио, Канада


Писмо Подршке за Владику Георгија канадског од стране Владана Вујичића

Дуго живим у Онтарију, редовно идем у Српске Цркве да олакшам својој грешној души, учествујем у животу Канадске Епархије, помажем финансијски Српске Цркве колико ми приходи дозвољавају, био сам дуго времена у управи једне од Српских Цркава, учествовао сам у раду епархијских скупштина. Из тих разлога, сматрам себе добрим познаваоцем прилика и неприлика у Канадској Епархији.
У неким београдским дневним новинама у страном власништву, појавили су се текстови у којима се тврди да владика Георгије нема подршку међу Србима и свештеницима Канадске Епархије. Појавиле су се и многе друге гадости и лажи.
Те гадости и лажи нису предмет овог текста. Они више говоре о онима који их пишу, него о владици Георгију.
Владика Георгије ужива бескрајно велику подршку Правоверних Светосавских Срба у Канади.
Истина је, на срећу, да владика Георгије нема подршку међу неким србима (у даљем тексту: несрби) и неким свештеницима (у даљем тексту: пучисти).

Ко су Правоверни Светосавски Срби?
Потичу из свих Српских Земаља: Србије, Македоније, Црне Горе, Република Српске, Федерације БиХ, Српске Крајине, Лике, Далмације, Источне и Западне Славоније, Барање. Има их из Румуније. Има мећу њима Француза, Ираца, Јевреја, који су крштени У Православној Вери. Има и богатих, има и мање богатих, наравно, мерено новцем. Понекад међу њима настану мањи неспоразуми, али сматрају да међу њима нема битних разлика. Брину исте бриге, како да сачувају себе и своју децу у моралном лудилу и хаосу којима су окружени. Кућни су пријатељи. Једни другима иду на славе. Спаја их бесконачна љубав и оданост Светој Светосавској Православној Српској Цркви. Српске Цркве се финансирају из њихових донација. Даје ко како има и може, неко више, неко мање, а неко и несебичним добровољним радом. Сва имања у Канадској Епархији купљена су и Цркве изграђене од тих њихових донација и њиховог рада. Плате свештеника, укључујући и пучиста, исплаћују се из донација Срба. За приватне прославе, свадбе, крштења и друге скупове, користе црквене објекте и за те услуге плаћају. То је додатни приход Српских Цркава и Канадске Епархије.
Ко је владика Георгије?

О заслугама владике Георгија за очување Светосавске Православне Вере и српског језика су евидентне и не треба трошити речи. Сваки добронамерник, који није слеп и глув, може то да сагледа. Срби у Канади, поред Грка, имају најразвијенији верски живот, школе српског језика, верску наставу и фолклорне групе од најмлађег узраста па до пензионера. Једини међу православцима имају Манастир. Он је њихов понос и симбол. Велики број нових цркава је направљен, верска служба је на српском језику и стриктно по Светим Канонима Светосавске Православне Српске Цркве. Њихове објекте користе Руси, Грци, Румуни, Копти, православци из Етиопије, у складу са Светим Канонима.
Доброта владике Георгија нема граница, ни мере. Пучистима је омогућио да дођу из Српских Земаља у Канаду, дајући им радне визе, некима је омогућио школовање на богословским факултетима, неке је, богме, финансијски помагао у току школовња. Према пучистима се односио као према својој деци, врло често, превише несташној за одрасле људе, а камоли за свештенике. Несташлуке им је опраштао и покушавао да их врати на пут вере. Сада му враћају незахвалношћу и отвореном мржњом.
Ко су несрби?
Они су, на жалост, етнички Срби и ништа више. Неки од њих имају много пара. Зато што имају пара, очекују да свако од Срба игра како они свирају, укључујући и владику Георгија. Неке од Српских Цркава користе као своју приватну имовину. Имају намеру да ставе под своју непосредну управу целокупну имовину Српских Цркава и Канадске Епархије, која се мери стотинама милиона долара и стицаној од донација хиљада Срба у задњих 70 година, распродају је и тај новац користе за себе. Ови несрби поткупили су, на жалост, неке гладне несрбе без пара, који им служе као ударна песница и бесни пси, док они седе у позадини и повлаче конце. Поткупили су и неке од најгласнијих пучиста жедних крви владике Георгија.

Ко су пучисти?
То су, на жалост, свештеници, али они са врло дубоким џеповима. Неки од њих су уцењени и преплашени, углавном су млађи са слабом вером у срцу. Свим овим пучистима Српске Цркве и Канадска Епархија исплаћује плату, животно, здравствено и пензионо осигурање. Укупан износ  се креће, у већини случајева, између 75000 до 85000 долара. Пучистима Канадска Епархија обезбеђује пензију, скромну, али редовну. Други део пензије исплаћује канадска држава. Од те две пензије може пристојно да се живи. Са овим платама пучисти припадају канадској средњој класи. Пучисти, такође, одлично зарађују пружајући верске услуге Србима. Ове услуге Срби плаћају у кешу. Процењује се да од ових услуга сваки пучиста зарађује годишње између 50000 и 150000 долара, зависно од величине парохије, које они не пријављују канадским пореским органима и на који не плаћају порез на личне проходе. Неким  пучистима ни ово није довољно, па имају приватне бизнисе, на пример, пицерије, воскарнице и друго. Поседују по пар кућа и станова у Канади, куће и станове на Флориди, објекте по Србији, возе веоме скупе аутомобиле (мерцедесе, БМВ, аудије). Горди су и себични. Владика Георгије је покушао да реши овај проблем премештајући пучисте, што је изазвало њихову канонску непослушност,  неконтролисани бес и мржњу.

Један од могућих сценарија?
На велику жалост и тугу Срба, Сабор Српске Православне Цркве смењује владику Георгија. Срби немају никакву сумњу да владика Георгије неће прихватити ову одлуку безпоговорно, као сваки Правоверни Владика. Пучисти и несрби побеђују и преузимају имовину Канадске Епархије и стављају је под своју непосредну контролу. У крви пучиста и несрба је да узимају, они не знају шта је давање. Преузимају имовину Канадске Епархије и користе је за лично богаћење. Несрби и пучисти постају још богатији, њих Православна Вера не занима. Битно је да су пуни пара као бродови.
Нови владика неће бити дочекан са добродошлицом од Срба, јер смену владике Георгија сматрају линчом, као што је била смена владике Артемија, Филарета, Константина и Василија. Биће дочекан као уљез. О поверењу између њега и Срба бесмислнео је говорити. Неће га бити. Ако се нови Владика супростави несрбима и пучистима или покуша да задобије поверење Срба, доживеће судбину владике Георгија. Ако се окружи несрбима и пучистима, мораће да игра као они свирају. То му неће сметати, ако је исти као они.
Србе престају да долазе у отете Српске Цркве. Срби задржавају неке од Српских Цркава. Пучисти из тих Српских Цркава добијају отказе и бивају замењени правоверним свештеницима, остају без плата, осигурања и пензија. Могући су судски процеси, нова мржња, сукоби, свађе. Лепо и бајковито сигурно неће бити. Србин је Србину највећи крвник. Овога пута раскол ће бити канонски, који се неће моћи превладати. Срби, који припадају отетим Српским Црквама, се организују око нових цркава и почињу из почетка. Како међу њима има, такође, богатих Срба, овај процес ће бити врло брз. Њихови свештеници ће долазити у Канаду на временски ограничене радне визе. После истека тих виза, враћају се у Српске Земље из којих су дошли, а нови свештеници долазити, слично дипломатском особљу. На овај начин, спречаваће се њихово енормно богаћење, гордост и непослушност, али ће се побољшати материјални положај српских свештеника, посебно оних са пуно деце.

Шта је главни узрок?
Синод Православне Српске Цркве је под влашћу паписта, екумениста и новотараца. Неки од владика су, такође, паписти, екуменисти и новотарци. Сви они заједно не поштују Свете Каноне, него линчују, блате и на крст стављају правоверне владике. Папске крстове и прстење више цене од Свете Светосавске Православне Вере. Ближи има је римски бискуп него руски Патријарх. Делају као језуитска завереничка група и папска војска. Међу несрбима и и пучистима у Канади нашли су своје истомишљенике, а сви заједно пате од гордости заражени болесним обожавањем новца. Њима је Света Светосавска Православна Срспка Црква последња рупа на свирали.

Шта је решење?
Једини избор за све Србе, без обзира где живе, је борба за нашу Свету Веру. Света Православна Вера нас је очувала и само она нас може очувати од свеопште пропасти у временима која долазе. Наши противници нису туђинци, они говоре српски, они су део нас, додуше, онај најгори. Народ је гладан, разочаран и резигниран, без воље за борбу. Нема Карађорђа, нити Милоша на видику. Они још спавају у хладовини. Број наркомана се повећава. Деца су без родитељске контроле, јер окупационе власти не дозвољавају родитељима да буду родитељи. Сексуалне изопачености постају нормалност. Истинске љубави се све мање. Љубав према Богу је још ређа. Људи се отуђују. Очај и душевна беда харају Србијом. Народу се одузима имовина због телевизијске претплате, рачуна за воду, струју и грејање, који нису у стању да плате. Србија је окупирана. Српска Војска је у дроњцима сведена на осредњи музички оркестар. Српска полиција је послушна окупационим властима, жандармерија држи народ у страху и апсолутној послушности. Србијом се шири страх. Школство у Србији служи за преумњавање младих Срба. Уче лажну историју. Стиде се себе. Хоће да буду робови у Европи, уместо да буду слободни у Србији. Прелепи српски пејсажи су ружни и никога не привлаче. Све српско је кужно. Српска култура не постоји, постоји само Европа у Србији, као да Србија никада није била у Европи него на Марсу. Здравство је уништено, стотине лекара одлази из Србије. Осиромашени уранијум европских пријатеља коси по Србији и старо и младо. Млади и школовани одлазе у потрази за бољим и достојанственијим животом,  Не виде своју шансу у изградњи боље, слободније и богатије Србије. Нашу Свету Цркву преузимају архијеретици. Српски корени су трули. Борба је једино могуће решење. Тако ћемо постати милији и самом Богу. Нема ко други. У противном, нестаћемо са листе народа, и то врло брзо. Ако наставимо овакви какви смо сада, ако наставимо да будемо мањи од црва, тада ће и Бог дићи руке од нас

.
С поштовањем,
Владан Вујичић,
Онтарио, Канада


Писмо подршке Владики Георгију од стране Горана Поп-Јорданова из Отаве

Обраћање свештеницима-завереницима

5.
мај 2015.

Христос Воскресе!

Опростите, не знам како коректно да вас ословим?
Чини ми се најприкладније: "Узурпатори трона Епископа канадског"!

Јављам се поводом саопштења о "састанку са свештенством Источно-канадског намесништва Епархије канадске одржаног 1. маја 2015.".

Осећам се директно преварен констатацијом да су "Свештеници показали велику одлучност да истрају на делу сведочења, у чему уживају потпуну подршку благочестивог Православног Српског народа у Канади." [sic!]

Да се разумемо: немате апсолутно никакву моју подршку!

Поред тога, за вашу информацију, мада сам прилично сигуран да сте тога свесни, ви замењујете тезе--управо супротно пишете! Никога нисам срео ко вам даје пордршку!

Ако сте се већ латили свог срамног посла, оставите "благочестиви Православни Српски народ у Канади" на миру.

Свако добро од Господа,

Горан Поп-Јорданов
Отава


Писмо подршке Владики Георгију од стране Кола Србских Сестара Манастира Светог Преображења у Милтону

22. март 2015. 
Преосвештени Владико,

Најприје да Вас поздравимо са, за ово вријеме дивним хришћанским поздравом: Христос Васкрсе!!! Ваистину Васкрсе!!! Ми сестре Кола Српских Сестара, желимо овом приликом да Вам све, једнодушно изразимо нашу пуну подршку у овој небивалој халабуци и кампањи која се, пуном жестином у овом Великом и Часном Посту, захуктала против Вас. Читајући небулозе, клевете, и оптужбе ових дана на Ваш рачун, не знамо, дали из њих више избија злоба, поквареност и бестидност аутора или чисто безумље.

Ми знамо и потврђујемо само једно – да смо много година, а понеке међу нама од првих дана оснивања нашег Манастира, сазријевали духовно уз Вас, нашег доброг пастира на путу спасења, и било би немогуће не видјети нешто од тих небивалих клевета, кад би у њима било и трунке истине. Чврсто вјерујемо да је Истина јача од лажи, и да је правда моћнија од неправде. Ма колико се лажи и полуистине умотавале у свилу и кадифу, ипак су само лажи, и више говоре о моралу и духовној посрнулости аутора, него о оном коме су намјењене.

Надамо се у искрене и часне намјере комисије која је најавила свој долазак ових дана, и ако као такви долазе биће добродошли у наш Манастир. У противном, ако су им намјере скривене и нечасне, сврстаће себе у ред ових несрећних клеветника, који ће чином рушења Цркве избрисати за свагда имена своја из књиге живих. Ми пак Владико желимо да нас Ви и даље водите, као и до сада путем Христовим, путем Истине, Живота и Спасења. На многаја и благаја љета Владико.

Благодарне и одане у Христу Ваше
Коло Србских Сестара Манастира Светог Преображења у Милтону,

На дан Светих 40 мученика Севастијских – Младенаца, љета Господњег 2015


Подсећање: Три године од прве канонске посете Патријарха српског Иринеја Епископу Георгију и Епархији канадској током Пасхалног периода 2012 године (Источник бр. 84 год. 25, јули 2012)
 30. април 2015.

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!
Прелиставао сам „Источник” бр. 84 који описује посету Патријарха Иринеја Епископу Георгију и Епархији канадској током Пасхалног периода 2012 и дошао сам до закључка да би можда било сврсисходно да сви учесници предстојећег СА Сабора СПЦ поново добију један примерак. У њему се врло јасно види ко служи Богу а ко мења Веру за вечеру.
 Иако је цео број 84 „Источника” од прве до последње странице испреплетен фотографијама и прилозима у вези прве канонске посете Патријарха Иринеја Епархији канадској, иста је сажето описана у рубрици „Актуелно“ стр. 16-19. Повод за Патријархов долазак у Канаду били су прослава 25 година епархијске издавачке куће „Источник” и освећење фресака којим се обележило 10 година постојања највеће српске богомоље у овој земљи, храма Сабора Срба Светитеља у Мисисаги, западном делу Торонта..... Прочитајте читав чланак...

 

Повратак на главну страну