Насловна Саопштења Свети Ђорђе убија аждају исма Подршке) Беседе Епископ Манастир

Преподобни Јустин Ћелијски: Светосавско свештенство и политичке партије

Ако чак и многи свештеници, и многи епископи, изневере Светосавље, па ти останеш сам на светосавском путу, - и онда се не бој, него храбро и чврсто држи светосавску заставу до краја, до мученичког краја и радосне смрти за светосавске светиње и идеале. Јер знај: са тобом је држи он - вечни епископ Српске Цркве: свети Сава. А са њим - сва света и славна војска светосавских бесмртника, којих је пун небески свет.

И непоколебљиво веруј: светосавска застава ће у српском роду увек наћи свог неустрашивог заставника, можда у неком простом сељаку или одушевљеном монаху. Радуј се што је тако! Јер је главно: да нас свети Сава не напусти. Напусти ли нас он, напустиће нас и Бог, и небо и земља, и све што је свето и честито било у нашој историји од почетка до данас.

1. У нашој хаотичној данашњици, овај проблем представља скоро неразмрсив комплекс заблуда, предрасуда и пометњи. Нарочито пометњи, изазваних друштвеним и међународним потресима и преображајима. Уместо да као огњени стуб стрчи и стоји у сред свих савремених бура и олуја, наше се свештенство претворило у мајушног свица, на кога са свих страна нагрћу мркле ноћи и језиве поноћи подивљале Европе. И ко ће са збуњеним свицем ићи као за вођом? А у редовима нашег свештенства је велика идејна пометеност, и као последица тога - трагична неактивност. Стога на свако право српско срце наваљује бескрајна туга.

Свештеник! Првосвештеник! - Сам назив означава и позив и дужност: да буде свештен, свет човек. Свештеник је, пре свега и изнад свега, свети човек. А испред њега - првосвештеник. Он је првосвештен, првосвет. Ако то није свештеник, ако то није првосвештеник, шта је онда један а шта други? И један и други су издајице и свога позива и своје дужности и сврстали су се у ред многобројних Јуда, који безобзирно издају све вечне вредности еванђелске.

Детаљније


Свети Владика Николај: Беседа  О кушању Вере наше

Да се кушање ваше вјере много
вредније од злата пропадљивог, које
се куша огњем, нађе на хвалу и част и славу, кад се покаже Исус Христос
(II Пет. 1, 7).

Вера се наша, браћо, куша чешће него што се трска ветровима љуља. И кушања су као ветрови: слабу ће веру ишчупати, јаку још више ојачати. Још су кушања као огањ у коме слама изгори а злато се очисти.

Наша се вера куша људским умовањима и вероватноћама. То су врло јаки и љути ветрови. Но ми им можемо одолети, ако се будемо држали речи Божје и ако насупрот оним умовањима будемо истицали науку вере Христове.

Још се вера наша куша страхом и стидом: страхом од људи, који гоне веру, и стидом од људи, који охоло презиру веру. И ово су јаки ветрови, којима морамо одолети, ако желимо живи остати. Како ћемо одолети? Страхом од Бога,који треба да је навек већи у души нашој од страха од људи; и стидом од апостола и светитеља и мученика, који се не постидеше своје вере пред царевима и кнезовима и мудрацима овога света.

Још се вера наша куша страдањем и бедом. То је огањ, у коме наша вера или има да сагори као слама или да се прекали као жежено злато. Овоме кушању одолећемо, ако се будемо сећали Христа распетог на крсту за нас, и толиких хиљада страдалника за веру, који стрпљењем све победише и изађоше из огња злато што се кроз векове сија међу ангелима и међу људима.

Још се наша вера куша смрћу, смрћу наших сродника и пријатеља, и смрћу људском у опште. То је огањ љути, у коме је многи сагорео своју веру. Је ли смрт крај свега? Није, веруј; она је почетак свега; почетак новог, правог живота.

Веруј у Васкрсење Христово, и веруј у загробни живот, и веруј у опште васкрсење и Страшни Суд.

О Господе благи, утврди веру у нама и помилуј нас. Теби слава и хвала вавек. Амин.

Из „Охридског Пролога“ на дан Полагања ризе Пресвете Богородице, 2./ 15. јул


Подсећање: Видовданске поуке у „доба атомске технике и прашумске етике“

БОРБА БЕЗ ПРЕДАЈЕ

Стуб на Газиместану опомиње

Многољетствије роду Сербскому...!

“Борба без предаје” за православног Србина само је други начин да се каже оно што Србин зна и осећа сваким дамаром свог бића – да Косово траје, јер је Косово, још од оног Видовдана, избор за Царство Небеско.

“Борба без предаје” била је тема 4. Сабора српске омладине у Канади, на Видовдан 2012. На нашем сајту доносимо, први пут, предавање оца протођакона Стефана Икономовског тим поводом припремљено. Речи тада изговорене данас су посебно актуелне. За нас, овде у Канади, осетљиве за драму овог тренутка, рекли бисмо и пресудне.

Ево речи којима протођакон сада, као и ђакон тада, потврђује исповедање вере и онда када из храма “у миру изађемо”. Ђакон нас подсећа да ослушкујући сопствено срце – срце као символ Косовске битке, као символ наше судбине – неизбежно морамо да схватимо једноставну истину: “Ко хоће да живи побожно – биће гоњен”.

Време је, још једном, косовско, и тражи хришћански одговор, “живот подвижништва”.

И. П.

+   +   +   +   +   +   +   +   +   +   +   +   +

 

 

Предавање: Протођакон Стефан Икономовски

"Срце као символ Косовске битке"


Преузмите звучни запис (mp3 file 1:31:39)

  

Во имја Оца и Сина и Свјатаго Духа,

Преосвештени Владико, часни оци, возљубљена браћо и сестре, помаже Бог!

Народ: Бог ти помого!

У Староме Завету једна од заповести Божијих је „Поштуј оца свога и матер своју да ти добро буде и да дуго поживиш на земљи“. Стари Завет је за Нови Завет оно што је тело за душу. Значи, смисао свега што је записано у Светоме Писму то је душа Светога Писма, а сама реч—што би ми рекли „црно на бело“—то је тело Светога Писма. Дубљи смисао ове заповести „Поштуј оца свога и матер своју да ти добро буде и да дуго поживиш на земљи“ јесте „Поштуј Бога Оца свога и Цркву Матер своју да живиш ва вјек и вјеков“.

Сви ми имамо оца и мајку по телу, и отац и мајка по телу свима нама су различити. Али само нам је Један Бог Отац свију и само нам је Једна Мајка Црква свију. Њих поштујући ми имамо наду на живот вечни. И још... рећи ћу нешто што сви ми добро знамо и осећамо—ми смо се управо сада скупили под кров родитеља, оца нашег духовнога, Преосвештеног Владике канадског Георгија. И посебна је радост као што и читамо у псалмима „Шта је оно што је Богу угодно и радосно, а то да браћа живе заједно“ (види Пс. 132, Св. Атанасије Велики – тумачење Псалама).

Детаљније


Прослава Светог Василија Острошког у седишту Епархије канадске у Милтону 2015.

На дан Светог Оца нашег међу светима Василија Острошког Чудотворца, у седишту Епархије канадске у манастиру Св. Преображења у Милтону узело је учешће у Светој Литургији двадесетак верника (што је више од уобичајеног броја верних када Литургија пада у радни дан). Свету Литургију служио је гост у Епархији, протојереј-ставрофор Душан Нишевић, клирик Епархије банатске, са епархијским протођаконом Стефаном Икономовским.

Кликом на слику отвара се фото у Гугл драјв:

Manastir

Manastir

Manastir

Manastir

 

Приликом емотивне беседе Протођакона Стефана, са молитвама у срцима и на уснама и сузама на образима и мушкарци и жене вапили су Богу да оправда нашег Епископа канадског Георгија на предстојећем Сабору Архијереја СПЦ и да га победнички врати у нашу Епархију... Утешени Богом, присутни су узели учешће и у окретању славског колача којег је у уме своје породице принео брат Бојан Ђукановић из Киченер-Ватерлоа.
На Агапама= продуженој Литургији, по добром обичају нашег Владике Георгија, верни су се окрепили у манастирском конаку и задржали у разговору са својим свештенослужитељима.
И. П.

 

+ + + + + + + + + + + +

Протођакон Стефан Икономовски: Транскрипција проповеди са Литургије у Манастиру Светог Преображења у Милтону на дан Светог Оца нашег Василија Острошког, 2015. Лета Господњег

У име Оца и Сина и Светога Духа,

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!           народ: ВОИСТИНУ ВОСКРЕСЕ!
ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!           народ: ВОИСТИНУ ВОСКРЕСЕ!
ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!           народ: ВОИСТИНУ ВОСКРЕСЕ!

Браћо и сестре у Христу возљубљени!
Пасха, празник над свим празницима у срцима нашим ево и у ове дане радује нас! А данас имамо и још једну радост, а то да је Господ Бог у роду српскоме подигао дивнога сведока Васкрсења Христовог, дивнога следбеника светих Апостола, дивнога настављача дела Светих отаца, дивнога испосника, дивнога молитвеника, дивнога чудотворца, јер Господ Исус Христос Истина који је исти и јуче, и данас, и вавјек, Својим пречистим устима рече ученицима својим: "Дела која Ја чиним и ви ћете чинити. И већа од ових чинићете." To je необориви доказ да је Христос васкрсао! Јер каже свети првоврховни апостол Павле: "Да Христос није васкрсао, узалуд вера наша."

"Томо видео си и поверовао си", рече Господ Светом Апостолу који није хтео да поверује у Свето Васкрсење док се он научно, експериментално, сам не увери у ту чињеницу. "Док ја не метнем прст свој у ране од клинова, док не ставим руку своју у рану од ребра Његових нећу поверовати." Такви су били Свети Апостоли, непоткупљиви сведоци Васкрсења Христовог. Али онда дода Господ наш и Спаситељ наш Исус Христос и овe речи Томи: "Блажени који повероваше а не видеше." У те  такве спадамо и ми браћо и сестре. У те блажене спада и наш велики отац Свети Василије Острошки Чудотворац. Слава му и милост.

Безбројна су чудеса његова, безбројна су чудеса Божија које је Он сотворио кроз Свога љубљеног сина, Светога Василија Острошког.  Сина, јер син чини оно што од Оца види, дела Његова чини. Која су то дела?  Да хроми проходају, слепи прогледају, глуви прочују, губави се очисте, кљасти се исцељују, мртви васкрсавају, обузети нечистим духовима постају верна чеда Свете Цркве Божије! По речима дугогодишњег чувара кивота Светог Василија Острошког, архимандрита Јоила, да нико у Васељени није чудеса друга чинио сем она која је учинио Свети Василије Острошки и то би било довољно да у Христа поверују сви они који се спашавају. Толико су неизбројива чудеса Светог Оца нашега Василија! За ову прилику испричаћу само једно...

Долазе родитељи код Светог Василија Острошког, код кивота његовог. Чувар кивота види да су у великој муци. Прилазе њему и моле га да он прочита молитву Светом Василију за њихово дете које има пет година и које је глувонемо, које никада реч чуло није, никада реч проговорило није. Па ето, ако је Богу угодно да га Свети Василије исцели... Каже њима отац Јоило, то је он познао, онако како су они изгледали, познао је и Духом, и рече њима: "Хајде се ви закуните Светом Василију да више нећете пушити." Откуда сада то, неко би рекао па шта је то пушење,  није то ништа страшно... То је кађење ђаволу! Ако ми забрањујемо да се пуши у храму, како онда дозвољавамо да се у нерукотвореном храму Божијем, у телу човека пуши?! Родитељи, ипак су имали клицу благочестивости у себи, пали су на колена и завапили: "Свети оче Василије помагај. Нећемо више да пушимо!" И сведочи отац Јоило, истога трена проговори дете које пет година није реч чуло и није реч проговорило. Проговори онако како деца његовог узраста причају...

Не треба Господу Богу дужина времена, не треба Господу Богу дугачка молитва. Треба њему свети принос, вапај из чистог срца= „срце  скрушено и смирено Бог неће презрети“.
Данас, у овоме дану и ми приносимо свети принос Господу Богу. Приносимо му молитве да сачува остатак остатка у Српској Православној Цркви. Да просвети умове, да загреје срца свим нашим Архијерејима Српске Православне Цркве, да на предстојећем Сабору изгласају једнодушно једину могућу исправну одлуку: да пониште безакоње Комисије Синода и свих завереника који су устали на нашег Епископа Георгија, и нашег Владику канадског, на нашу Цркву локалну! Да не дозволе да рушитељи Цркве наше= Епархије канадске, дугогодишњи расколници ликују у безакоњима својим! Ако ли то не ураде, Бог ће то урадити, али онда „тешко ономе ко саблажњава једнога од ових малих. Било би му боље да воденички камен на врату своме стави и баци се у море.“ Уздамо се у Господа Бога и нимало не сумњамо у победу Цркве! Наш Владика Георгије често понавља ове речи, ако Бог да, једнога дана те речи биће записане на икони његовој: "Бог чува Своју Цркву, а ви и ја смо само слуге Божије."

Сведочим пред вама оно што многи од вас знате: силе непомјаника устале су на нашег Владику, не зато што је истина то што клевећу они који су завереници, него зато што је он правоверни, српски, православни владика! Зато га гоне! Неки од дојучерашњих свештеника наших у дубокој прелести „варају себе и варају друге“. Сами себе саплићу. Сами себе откривају. Нема више на њима духовне благодати. Све те Литургије и богослужења која служе валидна су из само једног разлога= верног народа ради. Али заврши се Св. Литургија, заврши се богослужење, заврши се треба и благодат од њих моментално одступа! Ја сам то видео па вам сведочим! Дубок је њихов пад. Црквени канони су их свезали. Који канони? Они канони које они газе у помрачености умова својих.
Дај Боже, дај Господе Боже, просвети умове њихове, загреј срца њихова, приведи их блаженом покајању, еда би са њима заједно запевали пасхалне стихове: "Пасха, Господња Пасха, ..., простим воскресенијем и ненавидјашчим нас, ..., простим всја воскресенијем..." Не желимо њихову пропаст, желимо њихово спасење... Дај Боже да буду од нас већи у Царству Божијем. Али сада су на путу пропасти, ако се не освесте на време, сви они као слепи вођи и сви они који као слепци за њима иду у јаму ће пасти и неће оданде изаћи!

А наш Владика, наш владика Георгије заједно са заштитником његовим, Светим Великомучеником и Победоносцем Георгијем вратиће се он, браћо и сестре у Христу, вратиће се Невести Својој Епархији канадској. И даће Бог, све што је до сада за тридесет година марљивим трудом, крвљу и знојем постигао, уз помоћ верног народа, Епископ наш Георгије умножиће Господ. Засијаће Епархија канадска! Не само у Српској Православној Цркви, биће пример у читавом Православљу!

Молитвама Светога великога угодника Божијег, Светог Оца нашег Василија Острошког Чудотворца, молитвама Светог Саве и Светог Симеона Мироточивога родоначалника рода српскога= православног, и пре свега и изнад свега, молитвама Пресвете Владичице наше Богородице и увек Дјеве Марије= Мајчице наше и свих Светих, да Васкрсли Господ Исус Христос, истинити Бог наш који смрћу смрт уништи и онима у гробовима живот дарова, подари нам радост, још једну радост у овом Пасхалном периоду са очекиваним победничким резултатима на предстојећем Сабору Архијереја Српске Православне Цркве, да нас помилује и спасе. Амин, Боже дај и слава ти Боже за све!

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!
народ: ВОИСТИНУ ВОСКРЕСЕ!

На дан Светог Оца нашег Василија Острошког Чудотворца
29. април/ 12. мај 2015. г.

Протођакон Стефан Икономовски                                      Манастир Светог Преображења Господњег
Епархијски ђакон канадски СПЦ                                          Милтон, Онтарио, Канада
Проповед, тонски запис:
https://drive.google.com/file/d/0B-palDrNKRxvR3VUR19FMTliZTQ/view?usp=sharing


Протођакон Стефан Икономовски: Транскрипција проповеди са Јутарње службе у Манастиру Светог Преображења у Милтону на дан 4 недеље по Пасхи - О Раслабљеном и Светог Владике Николаја охридског и жичког, 2015. Лета Господњег

У име Оца и Сина и Светога Духа,
ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!
народ: ВОИСТИНУ ВОСКРЕСЕ!

Ево нема лепшег поздрава и нема лепшег и радоснијег доба године, да се сви ми који смо призвани на највише звање у овоме и ономе свету—да будемо деца Божија и наследници свих обећаних дарова у Царству Божијем—сакупимо саборно на молитву, да Господу Богу заблагодаримо за све оне превелике и преизобилне дарове Његове милости на нас и да се поучимо и утврдимо у Вери.

Једино је Православна Вера она која спашава. Сам је Господ Бог рекао: "Не живи човек само о хлебу него од сваке речи која излази из Божјих уста".  Данас је недеља четврта по највећем празнику, празнику свих празника—Пасхе, Васкрсења Господњег. Четврта недеља у овом радосном празничном периоду посвећена је једном чудесном догађају, исцељењу раслабљеног човека. Као што смо чули (прочитали смо на црквенословенском језику Синаксар Свете Православне Цркве за овај дан), Господ Бог који је саздао све видљиво и невидљиво, у припремни период рода људскога (а то је време Старог Завета) код Витезде код овчијих врата тамо где је била бања где су припремале животиње за жртвовање (ту су се њихове изнутрице прале), устројио је Бог да једном годишње силази Анђео са небеса, узмути ону воду и ко први скочи у ту воду бивао је исцељен ма од какве болести да је боловао. То чудо које се догађало сваке године, оно је праобраз Свете Тајне Крштења.

Тај анђео који је узбуркавао воду је Свети Арханђел Михајло—онај који је заштитник Православне Вере; онај који иако је био нижи по тадашњем чину, успротивио се вишем чину Арханђелу Луциферу који је пожелео да гради себе већим од Бога. Арханђел Михајло тада је рекао: "Стојмо смерно, стојмо са страхом.  Ко је као Бог?” Тиме је спречио да већина анђела пође у пропаст за првим бунтовником без разлога Луцифером, који иако је био саздан као свет, постао је то што није био, постао је непомјаник, постао је вођа свих демона—ђаво. Реч ђаво значи клеветник.

У ове наше дане сви смо сведоци речи Господњих: "Свако ко жели да живи побожно биће гоњен". Није рекао неко, него свако. Још је Господ Бог рекао: "Ако Мене гонише и вас ће гонити. Ако Моју реч одржаше и вашу ће одржати"... Још је рекао: "Ако вас мрзи свет, знајте да је пре вас омрзнуо Мене. Али зато што сам вас Ја изабрао од света зато вас мрзи свет“. И „није слуга већи од господара својега", опет речи Господа Бога и Спаса нашега Исуса Христа...
Браћо и сестре у Христу возљубљени, данас смо сведоци да су неки дојучерашњи свештеници из наше Епархије, из неких тајних разлога устали против нашег архијереја Епископа канадског Георгија. Замислили су да га свргну са трона Епархије канадске. Оптужили су га за све и за сва. Од свих тих оптужби Епископ канадски Георгије, наш Владика, написмено није добио ништа од оних који га оптужују. Једино знамо да се ти и такви јављају по разним медијима у Србији и на Интернету. На основу тога знамо да су га оптужили за блуд и и за крађу. Ништа ново у овоме свету. Једино ново под сунцем је Васкрсли Господ Исус Христос.

Један велики светитељ наших дана—Свети Нектарије Егински, браћо и сестре, био је оптужен за блуд. Један други велики светитељ наших дана—Свети Јован Шангајски и Санфранцискански, био је оптужен за крађу.  Сам Господ Бог и Спаситељ наш Исус Христос и дан данас од неких је оптужен за блуд са Маријом Магдалином Равноапостолном. Сачувај Боже од таквих оптужби. Сви они који клевећу иду путем првог бунтовника без разлога, непомјаника.
Међу онима који су устали на нашег Владику, имао сам прилику благословом нашег Владике Георгија да у петак у Ватерлоу у поподневним часовима будем присутан двадесетак минута на састанку такозваног источно-канадског намесништва. Стицајем околности, имао сам ту прилику (пошто радим за фирму Блекбери којој је седиште у Ватерлоу да први део дана радим од куће а други део дана пошто сам имао састанак тамо успем) да током паузе за ручак будем тих двадесетак минута са онима који су устали против нашег Владике. Свашта сам чуо...
Наш Владика је жив, здрав, несуђен и неосуђен. По свим црквеним канонима и правилима он не може да буде сматран онако како га је Синод ословио – „разрешен“. Још мање има право Синод, или Патријарх, или било ко, да мења стање постојећег Црквеног поретка и материјално стање у Епархији канадској!  Дoкле? - Док се не заврши предстојећи Сабор свих архијереја Српске Православне Цркве и док се на том Сабору не донесе коначна одлука у вези ових догађаја са којом би наш Владика био сагласан. Све до тада нико нема право, ни Синод, ни Патријарх, да мењају стање у Епархији канадској!

Као свештенослужитељ, сваки свештенослужитељ приликом примања Свете Тајне Свештенства даје заклетву. И ја сам дао ту исту заклетву. Зове се Свештеничка Заклетва. У њој се више пута понављају следеће речи: "Заклињем се Свемогућим Богом... Заклињем се Живим Богом... Заклињем се божанским и Светим Духом Његовим..." између осталог, "да ћу бити послушан свом Архијереју као Христу"! Тако стоји у свештеничкој заклетви. Тако ја читам своју Свештеничку Заклетву, да ћу свом Архијереју= то је мој Владика и ваш и наш Владика Епископ канадски Георгије, да ћу Њему бити послушан као Христу! Тако читам ја. Сатана, непомјаник и они који су устали против Владике читају уместо "послушан као Христу", читају "противан као Христу"!  Да вас подсетим, ко је био тај који је нахушкао народ да се Христос разапне? Не беше ли то Синедрион старозаветни...? Старозаветни Архијереји—који су цео свој век животни проводили изучавајући долазак Спаситеља у овај свету. А када је Спаситељ дошао, не само да Му нису одали част и славу која је примерена Спаситељу, него су Га разапели...

Ми идемо путем Христовим. Наш је Владика Георгије канадски—правоверни, српски, православни владика. Он иде путем Христовим—ми идемо за својим Владиком. Не бранимо ми у овом случају (небивалом у историји Српске Православне Цркве) тек нашег Владику Георгија. Ми бранимо Црквени поредак браћо и сестре у Христу! Ми не дозвољавамо рушење светоотачких међа! У Светом Православљу не постоји институција слична римскоме папи, да неко може да буде непогрешив, био он појединац или група. Нити је Патријарх српски непогрешив или папа, нити је Синод тренутни= који се мења, непогрешив или папа. Ми смо они који бране Црквени поредак! А они који су замислили да путем непомјаника свргну, разапну и сахране нашег Владику Георгија постидеће се! Даће Благи Бог постидеће се! „Бог је тај који чува Своју Цркву а ви и ја“, то су речи нашег Владике Георгија „смо само слуге Божије“.
Ових дана наш владика Георгије иде и путем Светога Владике Николаја охридског и жичког, Кога данас прослављамо. Свети Владика Николај охридски и жички био је пред рашчињењем! Завидљивци, који нису могли да подносе онолику изобилну благодат Божију која је била над Светим Владиком Николајем роптали су против њега. Да није било другог светског рата, Благи Бог зна шта би се десило и да ли би Свети Владика Николај страдао тек само у Дахауу... Међутим, Он сам Свети Владика рекао је следеће:
"Када Бог низвргну Анђеле у пакао, када народе потопи потопом, када градове огњем сажеже, (говори о Содому и Гомору), чему се ти надаш грешећи, непрестано грешећи и од греха не одступајући“?
Обраћамо се онима који су у ова времена задња устали против нашег Владике Георгија. Њима говорим:
"У милост Божју кажеш? Али шта? Зар је Бог милостивији сада него што је био онда? Зар се то Бог мења као човек? Не надајте се преко мере! Нека ваше надање у милосрђе Божје буде сразмерно вашем труду да поправите свој грешни живот! Господ Бог, наш Саздатељ и Спаситељ, сваког од нас воли више но што ми можемо да волимо себе. И он нама жели спасење више но што ми можемо да пожелимо спасење себи. Али, ко се до краја противи вољи Божијој, ко се до краја противи милости Његовој, ко се до краја придружује непомјанику и палим демонима, хоће ли га Бог силом спашавати и учинити наследником Царства Божјег, суграђанином Светих...“?  Неће!  Бог је истовремено и Добар и Праведан. Као Добар Његова воља Божја јесте да се свако спасе познањем Истине, а то је Господ Исус Христос= Пут, Истина и Живот. Он је глава наше Цркве, а ми смо мистично= тајанствено Тело Његово - Црква Божја!
Рекоше ми они који устадоше ових дана на нашег Владику, а њихов предводник је прота Василије Томић; он контролише сваки њихов корак, све што намеравају да чине. Међу онима који предњаче у свему овоме, осим проте Василија Томића, као главни завереници су:  прота Милојко Димитрић из Хамилтона, прота Воја Павловић из Хамилтона-храма на „Бартону“, прота Љубо Рајић из храма на Диксију, ту је још и Милош Пурић из храма Светог Саве. За остале не могу да кажем... Они су уплашени, заплашени су „страха ради јудејскога“. Али требало би знати, вратиће се наш Владика. И уз Божју помоћ, тако се надамо (народ: „Амин, Боже дај“!) надамо се вратиће се потврђен од Сабора Српске Православне Цркве као Епископ канадски, што он и сада јесте. Он је благ човек. Он је стекао милост и благост подобно нашој глави Христу.
Пут спасења сваког од нас, па и оних који су сада устали наспрам нашег Владике јесте покајање.
 Све њих ми волимо. Не желимо њихову пропаст. Браћо и сестре ја вас молим да каошто је наш Владика благ да и ви будете благи наспрам њих... Оно што не ваља то је оно што одбацујемо. Не желимо пропаст човеку.  Желимо њихово спасење. Дај Боже да се покају и падну коленопреклоно и принесу плодове достојне покајања свом Архијереју Владики Георгију.

Али још једном сведочим вама и Анђелима Божјим и Светитељима који нас окружију у овом Собрању, прогона Цркве било је одувек... Ево прилике да сви посведочимо своју Веру! Ево прилике да се определимо за Крст са Христом насупрот „свету који у злу лежи“! У свештеничкој заклетви Премудрост Божја не случајно је устројила ону форму коју сам ја поменуо—да се Живим Богом заклињемо свом Архијереју на послушност као Христу! Не каже се Синоду, не каже се Патријарху! Патријарх у Светој Православној Цркви је само један од владика, први међу једнакима. Он није Папа. Он је владика. Он има духовну власт само у својој Епархији. То је у његовом случају Архиепископија београдска и Митрополија карловачка, тј. Архиепископ пећски и Митрополит београдско-карловачки. То је духовна област у којој има власт Патријарх српски. У духовној области Епархије канадске власт има Епископ канадски, то је наш Владика Георгије. И нико у Српској Православној Цркви и у Православној Цркви уопште нема права да гази и не поштује црквене каноне и правила!
Ето за шта данас, сведочећи своју Веру стоји наш Владика Георгије и наша Епархија канадска и сви ми овде окупљени.
Молитвама Светога  Владике Николаја охридског и жичког чији спомен данас посебно славимо, молитвама Пресвете Владичице наше Богородице и увек Дјеве Марије= часније од Херувима и неупоредиво славније од Серафима, молитвама Светога Саве Равноапостолног Оца нашег духовног и Светога Симеона Мироточивог, молитвама Светога Великомученика Георгија чија Слава нам долази= Победоносца Георгија= заштитника читавог Православља у којем је и наша братска Русија, молитвама и нашег Владике Георгија који страда исповедајући свето Православље, да нас Господ Бог Васкрсли из мртвих, Распети, Сахрањени и Васкрсли из мртвих Исус Христос спасе и помилује. Амин Боже дај!

На дан 4-те недеље по Пасхи – О раслабљеноме
Преподобног Теодор Трихина, Светог Јоасафа српског, и Светог Николаја охридског и жичког, Светог Апостола Закхеја и прочи
20.
април/ 3. мај 2015. г.

Протођакон Стефан Икономовски                                      Манастир Светог Преображења Господњег
Епархијски ђакон канадски СПЦ                                          Милтон, Онтарио, Канада
Проповед, тонски запис:
https://drive.google.com/file/d/0B-palDrNKRxvNnBxYXdaQkFKbEk/view?usp=sharing


алтернативни сајт за преузимање тонског записа:https://www.dropbox.com/s/0963azb09szx85j/20150503_113855.mp3?dl=0

 

Прилог:   Свештеничка Заклетва

Ја (име кандидата), који желим да примим свештенички чин, знам да је велика тајна свештенства и да су са њом спојене тешке дужности, за чије ћу извршивање морати дати одговор на Страшном суду Христа Господа, али се приклањам пред вољом Светога Духа, да Му се не бих противио. Заклињем се свемогућим Богом пред светим Јеванђељем да верујем и да ћу веровати тврдо и несумљиво у све догмате које исповеда Света Црква, чувати сва њена правила која су прописали сабори, и ни у чему нећу другчије умовати, него само онако како учи света, саборна, источна, једина православна Црква. Заклињем се да ћу по рукоположењу у свештенички чин, своју свештеничку дужност вршити часно и поштено: да ћу поверени ми народ учити закону Божјем марљиво и ревносно и да ћу се сам исто тако усавршавати у читању и разумевању Светога Писма и духа његова. Заклињем се живим Богом и божанским Духом Његовим да ћу се на сваки начин чувати порока, који савлађује вршиоца тајни свемогућег Духа: да се нећу опијати, исмејавати светињу, нити се владати непристојно, него да ћу свеколиком пристојношћу у понашању и одевању чувати важност свог чина и поглавито примером доброга и узорнога живота упућивати у побожност поверено ми стадо. Заклињем се да ћу грешнике поправљати и умудривати духом благости и чувати их саблажњивог духа овога свијета, који руши свету вјеру и побожност, а ућуткивати оне који хуле на Бога.

Најискреније обећавам да ћу чувати свој народ у  послушности и  јединству црквеном. Заричем се да ћу своме архијереју бити послушан као Христу.

Обећавам да ћу учити народ да живи у миру и упућивати га да испуњава наредбе црквених и грађанских власти, у славу Свете Тројице, Бога Јединог, Кога сви исповедамо, Кога ћу, обавезујем се, љубити срдачно и поштовати искрено. Заклињем се да ћу свеколиком усрдношћу и тачношћу обављати у својој цркви богослужење по уставу, и свете тајне с побожношћу вршити.

Заклињем се пред Богом који све види, да ово што обећавам дргачије не схватам у уму своме, него овако како изговарам устима својим.

Све ово потврђујем својом заклетвом. Нека ми свезнајући Бог буде сведок да моја обећања нису лажна, а ако су лажна, нека ми буде правични осветник Бог.

По завршетку своје заклетве целивам свето Јеванђеље и крст Спаситеља мога Господа Исуса Христа.

Повратак на главну страну